Home Vijesti VIDEO: Pogledajte snimku detonacije mine sa 690 kg eksploziva

VIDEO: Pogledajte snimku detonacije mine sa 690 kg eksploziva

54
0

Po završetku uspješno provedene akcije izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke, danas je u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana konferencija za medije. Uz gradonačelnika Rijeke, Marka Filipovića i Hinka Mancea, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Rijeke na konferenciji su sudjelovali predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske i članovi Stožera, Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost i Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije.

Nakon temeljitih i opsežnih priprema, danas u 13.15 sati uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene u riječkoj luci prilikom radova u lipnju prošle godine.

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata bila je njemačke proizvodnje, imala je 690 kilograma eksploziva, zajedno s aluminijskim kućištem težila je oko 1100 kilograma, a bila je djelomice ukopana na dubini mora od 19 metara.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

Ronioci specijalne policije MUP-a jutros su izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalj. Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara te na taj način brzinom od dvije milje na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi.

Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Tijekom trajanja akcije poštovani su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije mine, tako i za stanovništvo i imovinu.

Cijelu zahtjevnu akciju izvlačenja i neutralizacije zaostale mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom, Jedinicom specijalne i interventne policije Rijeka, Regionalnom protueksplozijskom jedinicom Rijeka, ATJ Lučko, Ronilačkim obučnim centrom Mali Lošinj, Zapovjedništvom za intervencije MUP –a, Ministarstvom obrane RH, Ravnateljstvom civilne zaštite i mnogim drugim službama i institucijama:

Previous articleHoće li Erdogan izgubiti izbore? Ovaj čovjek je njegov glavni protivnik
Next articleRavnateljica škole odlučila otkazati proslavu Dana očeva; “Djecu bez oca stavlja u neugodnu poziciju”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here