Home Vijesti Razvijeno cjepivo protiv raka – uz pomoć iste tehnologije kao i za...

Razvijeno cjepivo protiv raka – uz pomoć iste tehnologije kao i za Astrazenecino cjepivo protiv covida

596
0

Vektorska tehnologija, čini se, neće imati svoju primjenu samo u liječenju covida-19. Naime, istraživači s Oxforda i Instituta za istraživanje raka Ludwig razvili su terapeutsko cjepivo protiv raka na bazi vektorske tehnologije. Ono bi se, piše Bloomberg, trebalo također primjenjivati u dvije doze.

Tijekom testiranja na miševima, cjepivo je povezalo razinu T-stanica, koje suzbijaju tumore i poboljšavaju učinkovitost onkološke terapije. Kombinacija cjepiva i imunoterapije rezultirala je bržim smanjenjem tumora i većom stopom preživljavanja miševa.

Klinička testiranja na ljudima trebala bi krenuti godinu dana nakon uočavanja poboljšanja kod miševa, a u njima će sudjelovati 80 ljudi koji boluju od raka pluća.

Jedna doza ovog cjepiva ima isti vektor, kao AstraZenecino cjepivo protiv covida-19. Taj vektor je zadužen za prenošenje genetskog koda koji tjera imunološki sustav čovjeka da cilja dva specifična proteina smještena na površini stanica raka, čime bi se nastojalo suzbiti njegovo širenje i razmnožavanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here