Home Vijesti Recesija stigla na Kvarner

Recesija stigla na Kvarner

516
0

Rezultati istraživanja o gospodarskoj krizi, koje je MojPosao proveo među više od tisuću ispitanika, pokazuju kako većina – 58 posto ispitanika – smatra kako je kriza već stigla u njihovu tvrtku. Na razini države, krizu najviše osjećaju ispitanici iz Istre i Kvarnera, 63 posto ih je izjavilo da je kriza već stigla u njihove tvrtke. I smanjenje obima posla najviše su primijetili ispitanici iz Istre i Kvarnera (37%), zatim iz Dalmacije (30%) te Zagreba i zagrebačke županije (29%), a najmanje u sjevernoj (24%) i središnjoj (25%) Hrvatskoj.

Za svoje radno mjesto najviše se boje ispitanici koji su izjavili da se kriza u njihovoj tvrtki već osjeti (51 posto), dok se 58 posto ispitanika u čijim se tvrtkama kriza još ne osjeti osjeća sigurno, a tako se osjeća i 79 posto onih koji vjeruju da kriza niti neće zahvatiti njihovu tvrtku. Čak tri četvrtine ispitanika smatra i da poslodavci iskorištavaju krizu kako zaposlenicima ne bi morali dati povišice i kako bi otpustili radnike.

Više od polovice ispitanika (54 posto) očekuje da će kriza trajati godinu dana. Najpesimističniji su stariji od 41 godine – njih čak 45 posto očekuje da će kriza trajati dulje od dvije godine, a najoptimističniji su ispitanici do 30 godina, kojih najmanji broj (23 posto) smatra da će se kriza protegnuti na više od dvije godine, te ih 57 posto prognozira trajanje krize do godinu dana. Prema regijama, najpesimističniji su ispitanici iz Istra i Kvarnera – njih 35% smatra da će kriza potrajati dulje od dvije godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here