Home Sport Reddit uvrstio NK Rijeku među najbolje klubove u Mitteleuropi

Reddit uvrstio NK Rijeku među najbolje klubove u Mitteleuropi

206
0

Zadnjih dana se po glavnim nogometnim subredditima (tako se u najvećoj online zajednici na svijetu Redditu zovu tematski subforumi) stalno vrti karta koja predstavlja fantasy-football verziju Austro-Ugarske nogometne lige. Autori su se prepustili mašti i zamislili kako bi prva i druga austro-ugarska nogometna liga izgledale kad bi se igrale danas. Sudionike tih liga su izabrali prema UEFA koeficijentu današnjih klubova.

Pa su tako u prvu ligu uvrstili i našu NK Rijeku, koja je čak rangirana među prvih 10 klubova obuhvaćene makroregije.

Od korisnika Reddit-a doznajemo tako da je za vrijeme Austro-Ugarskog carstva nogomet mittel-europskih zemalja bio izuzetno jak i uspješan, pa su klubovi i reprezentacije ove regije svijeta dominirale nogometni svijet još do ranih 50-ih godina. Nogometni savezi Austrije, Mađarske i Češke su čak bili među prvih 10 osnovanih u povijesti nogometa.

Što se tiče lokalnih prvenstava, u carstvu je postojao austrijski sustav prvenstava i mađarski (koji je bio dodatno podijeljen u dvije paralelne lige, Budimpeštansku ligu i na tkzv “Državnu” ligu u kojoj su se natjecali klubovi ostatka tadašnje Mađarske). I česi su imali svoje jako prvenstvo već prije Prvog Svijetskog rata. Postojalo je također lokalno prvenstvo Austrijskog primorja i Dalmacije, jer su tada putovanja predstavljala veliki logistički problem, pa su klubovi s jadranskog područja igrali u lokalnim prvenstavima (tako je na primjer preteča NK Rijeke, CS Olimpia, igrala je prvenstvo s klubovima mađarskog primorja​​, a ponekad i turnire s klubovima iz austrijskog primorja).
Povremeno su primorski klubovi igrali u nacionalnim ligama Austrije (klubovi iz Trsta su igrali u prventsvu Alpenlanda koje je obuhvaćalo austrijske regije Primorje, Kranjsku, Štajersku i Korušku), ili u sustavu državne mađarske lige (u prventsvu koje je tada obuhvaćalo riječki Corpus Separatum, grad Zagreb i Prekodunavske/zapadne regije tadašnje Mađarske – naše gradove su predstavljali u glavnom Fiumei Atletika Club i PNIŠK).

Prvaci češkog, austrijskog i mađarskog prvenstva bi se sastali u završnom turniru sezone koji se zvao Challenge Cup, i koji je određivao tko će biti prvak carstva. Taj turnir se igrao između 1897. i 1911. godine, u doba kad su austrijski klubovi bili najorganiziraniji u carstvu, pa su baš oni dominirali Challenge Cup. Neka vrsta nasljednika ovog kupa je bio legendarni Mitropa kup, koji se igrao između 1927. i 1992. godine, a on se danas smatra prethondikom i inspiracijom za stvaranje Lige Prvaka. U Mitropa kupu je igrala i naša NK Rijeka, a svoj najbolji rezultat je postigla 1986. godine kad je izborila treće mjesto. To je i dalje među najvećim međunarodnim uspjesima kluba.

Redditori su današnje natjecanje u mitteleuropskim zemljama zamislio kao klasičnu prvu ligu od 20 klubova i drugu ligu od 22 kluba. Čini se da bi to bila dosta bogata liga, a natjecanje prilično uravnoteženo između regijama koje su ukljućene i samim glavnim klubovima iz svake države (iako bi financijska premoć Red Bull Salzburga bila važan faktor čak i u ovakvoj ligi, barem bi i drugi klubovi imali mnogo više raspoloživog novca zahvaljujući mnogo boljim sponzorskim uvjetima i TV pravima).

Autori smatraju da bi u današnje vrijeme realističnija karta i liga bile one koje bi obuhvaćale samo klubove iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, ali su oni htijeli odati počast tim sjajnim nogometnim pionirima iz mittel-europskih zemalja i onim romantičnim vremenima u svijetu Association Football-a, Fußballa, Labdarúgó-a… odnosno Nogometa!

Previous articleOdvjetnica žrtve: Alves nije koristio kondom. Srećom, djevojka nije prala gaćice
Next articleTenis – sport koji svi volimo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here