Home Vijesti Reuters: Putinov pomoćnik u veljači sklopio dogovor s Kijevom. Putin ga je...

Reuters: Putinov pomoćnik u veljači sklopio dogovor s Kijevom. Putin ga je odbio

117
0

Reuters je jutros objavio ekskluzivu da je glavni izaslanik Vladimira Putina za Ukrajinu rekao ruskom vođi kad je rat počeo da je sklopio privremeni dogovor s Kijevom koji bi zadovoljio ruski zahtjev da Ukrajina ostane izvan NATO-a, ali Putin je to odbio i nastavio sa svojim vojnim pohodom.

Izvještava da je, prema trojici ljudi bliskih ruskom vodstvu, izaslanik rođen u Ukrajini Dmitri Kozak rekao Putinu kako vjeruje da je dogovor koji je sklopio uklonio potrebu da Rusija nastavi okupaciju Ukrajine velikih razmjera. Reuters prvi put izvještava o Kozakovoj preporuci Putinu da usvoji sporazum.

Putin je u više navrata prije rata tvrdio da se NATO i njegova vojna infrastruktura približavaju ruskim granicama primajući nove članice iz istočne Europe te da se savez sada priprema uvesti i Ukrajinu. Putin je javno rekao da to predstavlja egzistencijalnu prijetnju Rusiji, što ga je natjeralo da reagira.

No, unatoč ranijoj podršci pregovorima, Putin je jasno dao do znanja kada mu je predstavljen Kozakov dogovor da ustupci koje je ispregovarao njegov pomoćnik nisu išli dovoljno daleko i da je proširio svoje ciljeve na aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija, rekli su izvori. Dogovor je odbačen, a 24. veljače Rusija je izvršila invaziju.

Upitan za komentar o nalazima Reutersa, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “To nema apsolutno nikakve veze sa stvarnošću. Nikada se takvo što nije dogodilo. To je apsolutno netočna informacija”.

Valja napomenuti da je u studenom 2021. Peskov opisao optužbe da se Rusija priprema za invaziju na Ukrajinu kao “šuplju i neutemeljenu” izmišljotinu zapadnih medija.

Previous articleRiječki tunel zatvara svoja vrata za posjetitelje
Next articleEvo gdje možete gledati Milan – Dinamo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here