Home Mozaik Ribari kod Rogoznice ulovili veliku bijelu psinu pa je prodali restoranu!

Ribari kod Rogoznice ulovili veliku bijelu psinu pa je prodali restoranu!

165
0
Foto: Petar Kružić/N1

Nedaleko Rogoznice, ribari su ulovili veliku bijelu psinu pa ju prodali. Podsjetimo, riječ je o zaštićenoj vrsti koja se ne bi smjela prodavati.

Poznati morski biolog Petar Kružić je u Facebook grupi “Živi svijet Jadranskog mora” poručio ribarima da ne prodaju ulovljene morske pse jer su takvi pronalasci izuzetno vrijedni – ne samo za Jadran, nego za cijeli Mediteran.

Kružić je naglasio da je ulovljene jedinke velike bijele psine nužno proslijediti Institutu za oceanografiju i ribarstvo.

Morski biolog je za N1 rekao da su ribari kod Rogoznice ulovili mladu jedinku velike bijele psine (carcharodon carcharias) i potom ju prodali za nikakav novac.

Kružićeva procjena jest da je riječ o mladoj jedinki od 1.5 metra. Govori da je morski pas vjerojatno ulovljen parangalom, što znači da se radi o slučajnom ulovu. No, ribari umjesto da su slučaj pronalaska velike bijele psine prijavili nadležnoj instituciji, oni su ju prodali restoranu. Prije toga su se fotografirali s morskim psom.

Prema zadnjem izvješću World Wide Fund for Naturea (WWF) velika bijela psina je zaštićena vrsta, a populacije morskih pasa kontinuirano padaju. Alen Soldo, redoviti profesor Odjela za studije more Sveučilišta u Splitu, za N1 kaže da velika bijela psina ne obitava stalno u Jadranu.

“U Jadran povremeno zaluta zbog hrane, tune pretežno. Zadnji napad velike bijele psine na čovjeka bio je kod Visa 2008. i nije bio smrtonosan”, rekao je profesor Soldo.

Soldo ističe da u Jadranu obitavaju 33 vrste morskih pasa. Tri ih je potencijalno opasno, a to su dugonosa i atlantska psina te velika bijela psina.

“Atlantska psina stalna je naša vrsta, na otvorenom moru je uglavnom i manje je dostupna ribarskim alatima”, kazao je profesor.

Istraživač i doktorand Sveučilišta u Hamburgu Frane Madiraca rekao je da se radi o vrlo velikom pronalasku.

“Riječ je o juvenilnom primjerku. Pojavljuje se u Jadranu, standardna zabilježena fauna, to je autohtona vrsta u Mediteranu. Ovo je vrlo velika životinja, znatiželjna je, ako vidi čovjeka, može mu se približiti i provjeriti o čemu se radi. Morski psi u principu ne napadaju ljude zbog hrane.

U slučaju da uočite ovakvu jedinku, treba držati distancu i pokazati poštovanje. Treba se umiriti, skloniti se na sigurno, ne raditi buku na moru. Također, treba stati vertikalno na moru, jer horizontala sugerira da smo ranjivi.

Šanse da je majka ulovljene jedinke negdje u blizini su male. Juvenilni psi sami kreću te da je jedinka već odvojena od obitelji. Za kraj navodi da odrasle jedinke narastu do 6 – 6.5 metara”, rekao je Madiraca za N1.(Foto: Foto: Petar Kružić/N1)

Previous articleVanzemaljci u Meksiku? Sačekajte sa zaključcima, ‘istraživači’ su već bili opovrgavani u prošlosti
Next articleVIDEO Tijekom javljanja uživo uhvatio španjolsku novinarku za stražnjicu,priveden je

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here