Home Vijesti Istraga nad šest osoba

Istraga nad šest osoba

367
0

Policija provodi opsežnu istragu nad šest osoba o uzroku teške željezničke nesreće u Rijeci, neslužbeno doznaje HTV. Podsjetimo, policija je već ispitala strojovođu vlaka Nenada Juričiča. On je u intervjuu za HTV izjavio ga ga je policija tjerala na priznanje i malteteirala ga ne dajući mu vode. Policija je sve to opovrgnula.

Na mjestu nsreće i dalje traje očevid policije i HŽ-ova povjerenstva za istragu izvanrednog događaja. Naime, očevid ne može biti završen sve dok se ne pregledaju svi detalji koji su potrebni za utvrđivanje uzroka nesreće.

Uprava HŽ Holdinga očekuje nalaze očevida i u skladu s njima odlučit će o daljnjim postupcima i eventualnim sankcijama.

Usporedo s time na kolodvoru Sušak-Pećine privodi se kraju osposobljavanje trećeg kolosijeka i saniranje ostalog dijela kolodvora. I dalje je u prekidu teretni promet na relaciji Škrljevo – Rijeka, a putnici putničkih vlakova na toj relaciji prevoze se autobusima.

Operative HŽ Holdinga i ovlaštene riječke tvrtke uklanju dijelove polomljenih vagona i tračnica koji se šalju na ekspertizu povjerenstvu koje istražuju uzroke nesreće. Već četvrti dan zaredom rade na raščišćavanju. Uklonjeno je 13 vagona, a čišćenje i odvoženje rasutoga praha s drugog kolosijeka i dalje se obavlja.

Do kraja dana trebalo bi se popuno ukloniti i zaostala količina od 600 tona koširanog brašna kojeg je kompozicija prevozila te bi tada treći kolosjek bio prohodan za željeznički promet, ako završi očevid.

Sindikat hrvatskih željezničara: Diverzija nije uzrok nesreće

Sindikat u pismu ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti odbija nagađanja da je diverzija uzrok željezničke nesreće. Ujedno traži da kao najodgovornija osoba za sigurnost željezničkog prometa osigura neometan i neovisan rad istražnih tijela – MUP-a i željezničkoga istražnog povjerenstva.

Također traži i da se donesu kvalitetne mjere kojima bi se radna i tehnološka disciplina u svim društvima HŽ Holdinga ponovno dovela na optimalnu razinu kako bi se smanjila opasnost od nesreća i štete te zaštitili ljudski životi i imovina.

Sindikat upozorava i da masovno dovođenje upravljačkih kadrova izvan željeznice, koji ne razumiju funkcioniranje željezničkog sustava, dodatno pridonosi neredu i nedisciplini.

Posljedice urušavanja sustava radne i tehnološke discipline vidljive su i u sve brojnijim nesrećama sa sve većim štetama. Najnovijom nesrećom kod Rijeke izgubili smo desetak milijuna kuna, što se moglo upotrijebiti za modernizaciju zapuštenih pruga. U Rudinama je materijalna šteta bila još veća, da ne govorimo o manjim izvanrednim događajima koji ne privlače toliko pozornosti. Bojimo se da ćemo na taj način u neposrednoj budućnosti izgubiti stotine, pa i tisuće radnih mjesta, ističe Sindikat u pismu Kalmeti. (HRT)

Previous article9. izložba ‘Informatika, inovacije, tehnika’
Next articleRiccardo Zanella u fondu ulica Grada Rijeke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here