Home Vijesti RIINTERVJU: Zdravstveni odgoj i obrazovanje u Osnovnim školama, Lana Golob

RIINTERVJU: Zdravstveni odgoj i obrazovanje u Osnovnim školama, Lana Golob

287
0

Grad Rijeka donio je odluku o uvođenju Zdravstvenog odgoja i obrazovanja (ZOO) kao izvannastavne aktivnosti u školskoj godini 2024./2025., s jasnom misijom da djecu i mlade pripremi za zdrav, zadovoljan i sretan život. O novouvedenom programu razgovarali smo s Lanom Golob, višom savjetnicom koordinatoricom u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke

1. Koje su četiri tematska područja obuhvaćena programom Zdravstvenog odgoja i obrazovanja?

Učenje i poučavanje unutar izvannastavne aktivnosti Zdravstveni odgoj i obrazovanje organizirano je kroz četiri tematska područja – Zdravi stilovi života, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost, Mentalnozdravlje – emocionalna i socijalna dobrobit djece i mladih, Seksualno i reproduktivno zdravlje te rodna ravnopravnost i Prevencija ovisnosti i rizičnih ponašanja.

2. Kako će program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja biti proveden u osnovnim školama?

Program je namijenjen provedbi u formi izvannastavne aktivnosti u višim razredima osnovnih škola u trajanju od 70 sati godišnje. Provedba je zamišljena kroz dva odvojena obrazovna ciklusa, od kojih prvi uključuje učenike 5. i 6. razreda, a drugi učenike 7. i 8. razreda.
Kurikulum razrađuje teme i povezane ishode učenja te broj sati provedbe. Osim toga, kurikulum donosi i prijedloge metoda i strategija učenja i poučavanja za svako tematsko područje kao i prijedloge metoda vrednovanja učenika koje se temelje isključivo na formativnom vrednovanju, umjesto klasičnom brojčanom ocjenjivanju.

Izvannastavna aktivnost Zdravstveni odgoj i obrazovanje utemeljena je na pristupima aktivnog učenja i poučavanja s naglaskom na iskustveno učenje i djelovanje u zajednici. Sudjelovanje u tako koncipiranoj aktivnosti ima za cilj potaknuti učenike_ce i provoditelje_ce na odgovorno i aktivno djelovanje u više aspekata stvaranja zdrave školske zajednice – stvaranjem pozitivne i zdrave školske klime kroz njegovanje pozitivnih odnosa, interakcije i komunikacije; stvaranjem sigurnog okruženja i osjećaja pripadnosti školskoj zajednici za sve učenike i članove škole; svjesnim prakticiranjem zdravih navika i ponašanja unutar i izvan škole te aktivnim utjecanjem na promoviranje zdravog načina života i ponašanja u školskoj i lokalnoj zajednici.

3. Kako su riječki učenici reagirali na ideju uvođenja Zdravstvenog odgoja i obrazovanja u škole prema rezultatima istraživanja?

Kako bi se u izradu programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanje uključio i glas učenika_ca, Grad Rijeka je, u suradnji s Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, početkom godine organizirao anketno istraživanje među učenicima 7. razreda iz 12 riječkih škola. Anketnim upitnikom obuhvaćeni su različiti sadržaji iz sva četiri tematska područja, a sami rezultati, posredno ili neposredno, ukazuju na potrebe učenika za sudjelovanje u programu Zdravstvenog odgoja i obrazovanja. Što se tiče iskazanog interesa učenika, većina je iskazala interes za uvođenjem i pohađanjem Zdravstvenog odgoja i obrazovanja.

4. Kako Grad Rijeka planira podijeliti materijale i resurse za program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja s drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave?

Kao i slučaju Građanskog odgoja i obrazovanja, a imajući u vidu brojna istraživanja koja naglašavaju potrebu i važnost provođenja Zdravstvenog odgoja i obrazovanja, Grad Rijeka ima namjeru besplatno ustupiti sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao i svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

5. Kako planira Grad Rijeka provesti evaluaciju programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanja nakon eksperimentalne provedbe?

Prvo bih istaknula da se sam program razvijao pomno, odgovorno i promišljeno te je kreiran temeljem utvrđenih potreba, provedenih međunarodnih, nacionalnih i lokalnih istraživanja i baziran na znanstveno utemeljenim činjenicama.

Kako bismo s takvim pristupom nastavili i dalje, ZOO će se uvesti eksperimentalno da bismo, prije uvođenja u sve zainteresirane škole, program i provedbu mogli detaljno evaluirati. Dakle, plan je, prije uvođenja u sve zainteresirane riječke škole, program pilotirati. Tijekom takve eksperimentalne provedbe planira se provođenje evaluacije Zdravstvenog odgoja. Upravo ovakvim postupnim uvođenjem mogu se detektirati eventualne potrebe za promjenama i nadopunama ponuđenih sadržaja i tematskih jedinica.

Previous articleBaka i 12-godišnja unuka koje je Hamas držao kao, pronađene mrtve
Next articleNajava odlaska Marca Cuccurina zabrinula fanove: ‘Nažalost, na privatnom polju opet se događaju ružne stvari’ (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here