Home Vijesti Riječka luka: pontonima do mega jahti

Riječka luka: pontonima do mega jahti

2499
2
foto: lokalpatrioti-rijeka.com
foto: lokalpatrioti-rijeka.com
foto: lokalpatrioti-rijeka.com

Do iduće ”Fijumanke” uz Rivu Boduli u Rijeci bit će postavljena dva pontona vrijedna oko dva i pol milijuna kuna, a godinu nakon toga – još dva! Riječka luka trenutno je usmjerena na prihvat mega jahti.

Riječka luka može prihvatiti i kruzere, rekao je ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak, dodavši da i dalje rade na boljem pozicioniranju u tom poslovnom segmentu, no trenutne su ambicije usmjerene u proširenje mogućnosti za prihvat mega jahti. Uz Rivu Boduli planiraju izgradnju pontona koji će omogućiti da se, najviše ljeti, može vezati veći broj plovila dugih tridesetak metara.

Jedrenjaci koji su ljeti na kružnim rutama već imaju mogućnost pristajanja u Rijeci, a izgradnjom pontona pružit će se mogućnost da ih bude još i više. Nije uvijek važno dovesti najveće kruzere. Danas postoji više luka za njihov prihvat i one su podijeljene na takav način da negdje dolaze veći, a negdje manji brodovi. Mi ovdje možemo napraviti i veću dubinu odnosno vez za veće kruzere ali je to složeniji posao kojem ćemo se posvetiti. Ja upravo putujem na razgovor u Veneciju kod direktora njihovog terminala za kruzere. Moja ekipa često putuje i traži mogućnosti da se u tom biznisu bolje pozicioniramo. Rekao je Mezak dodavši da nije riječ o poslu od danas do sutra te će se tek vidjeti koliko će u tome biti uspješni.

U međuvremenu je pokrenuta mogućnost pristajanja velikih jahti u riječkoj luci. U tom dijelu smo, mislim, uspješni. Evo već imamo i za ovu sezonu zima-jesen-proljeće nekoliko ugovora kojima smo omogućili da se ovdje na nekoliko mjeseci veže veći broj jahti dužine od 40 do 60 metara. Zato je potrebno prvo napraviti određene studije, maritimne projekte, zatim ići u javni natječaj za nabavu pontona i onda ih instalirati. To nije jednostavan posao, a mi pokušavamo to obaviti do sljedeće sezone, negdje za početak Fijumanke.

Za godinu dana, uz ove, planiraju postaviti još dva pontona da bi stvorili mogućnosti za prihvat, ne baš kruzera, ali svakako jahti duljine do 60 metara.(radio rijeka)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here