Home Vijesti Treći pokušaj potrage za specifikacijom proračunskih troškova, Grad zabranio pristup medijima

Treći pokušaj potrage za specifikacijom proračunskih troškova, Grad zabranio pristup medijima

2424
0

buricDopredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Burić već gotovo 4 mjeseca pokušava doći do specifikacije troškova koji su se pojavili u izvještaju o proračunu za 2011. i 2012. godinu. Radi se o troškovima poput sitnog inventara i auto guma za koje je u dvije godine utrošeno preko milijun kuna, reprezentacije za koju je u istom razdoblju potrošeno preko 2,5 milijuna kuna, službena putovanja koja su porezne obveznike koštala nešto ispod 3 milijuna kuna te ‘ostale usluge’ za koje potrošeno 76 milijuna kuna.

U prvom pokušaju u srpnju je naišao na zid predsjednice Gradskog vijeća koja nije razumjela njegovo pitanje.

U drugom pokušaju pitanje je poslano direktno gradonačelniku temeljem procedure koju propisuje Zakon o pravu na pristup informacijama. Gradonačelnik Obersnel je za razliku od predsjednice Gradskog vijeća razumio pitanje ali nije dostavio specifikaciju računa nego su objašnjenja po stavkama Buriću dostavljena u opisnom obliku.

Treći pokušaj dogoditi će se sutra u 10 sati kada se Burić naručio u zgradi gradske uprave gdje će osobno pokušati doći do traženih podataka. Iako je Burić na taj događaj odlučio pozvati predstavnike medija, u Gradu Rijeci su odlučili onemogućiti njihovo prisustvo pravdajući se Zakonom. U dopisu koji je poslan iz Kabineta gradonačelnika i kojeg potpisuje njegova voditeljica Doris Šajn stoji:

‘Prema Vašem zahtjevu za uvid u informacije koji smo primili jučer, obavještavamo Vas da ćemo Vam omogućiti uvid u traženu dokumentaciju.

Međutim, s obzirom da je riječ o većem obimu informacija, od kojih je dio već arhiviran, potrebno nam je nešto više vremena kako bismo iz arhive prikupili sve informacije koje ste tražili. Stoga ćemo Vam uvid omogućiti u utorak, 5. studenoga u 10.00 sati u Odjelu gradske uprave za financije, Korzo 16.

S obzirom da nas Zakon o pravu na pristup informacijama obvezuje na pružanje informacija korisniku koji zatraži informaciju, odnosno Vama, nema zakonske osnove da pri uvidu u dokumentaciju budu nazočni mediji.’, zaključuje se u dopisu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here