Vijesti

Riječki komunalci prekršajno osuđeni za ekocid, kada će i nalogodavci?

Riječki komunalci prekršajno osuđeni za ekocid, kada će i nalogodavci?

mariscina3255U veljači 2013. godine Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv KD Čistoća d.o.o., Zlatka Štoka i Stjepana Ropca za uzrokovanje nesnosnog smrada koji se zbog neadekvatnog skladištenja i manipulacije baliranog otpada na Viševcu i Marišćini širio većim dijelom Općine Viškovo i time ozbiljno ugrozio kvalitetu života njezinih mještana.

Nakon osmomjesečnog sudskog postupka, u kojem su kao oštećenici svjedočili i članovi Udruge KESM, danas je donesena optužujuća presuda protiv KD Čistoća d.o.o., Zlatka Štoka i Stjepana Ropca koja mještanima Općine Viškovo i Klana konačno i službeno priznaje nehumane uvjete u kojima su primorani živjeti u proteklih 18 mjeseci.

U svojem priopćenju Krizni eko stožer Marišćina današnju presudu smatraju samo prvom dobivenom pravnom bitkom u nizu već pokrenutih pravnih akcija koje za konačni cilj imaju zaustavljanje devastacije Marišćine i ugrožavanja zdravlja mještana Viškova i Klane, ali i promicanje ekološke osviještenosti građana i uvođenje sustava gospodarenja otpadom na ekološki prihvatljiv način.

‘Ova je presuda još jedan dokaz nemara i neodgovornosti lokalnih vlastodržaca, kako u Općini Viškovo tako i u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. U KD Čistoća d.o.o. svoj zadatak u području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša nisu nimalo ozbiljno shvatili, na što smo u proteklom razdoblju neumorno upozoravali javnost. Očekujemo hitnu reakciju Državnog odvjetništva na proširenju optužnog prijedloga i na same nalogodavce, Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju te njihove čelne ljude. U svojim su se iskazima tijekom sudskog postupka optužene odgovorne osobe KD Čistoća d.o.o branile neprestano ističući činjenicu da su u cjelokupnom procesu baliranja smeća na Viševcu, njegovog skladištenja na platoima Viševca i Marišćine pa sve do zatrpavanja smeća u rupe na Marišćini, slijedili isključivo naloge većinskih vlasnika i nadležnih institucija. Optuženi su, dakle, slijedili nalogodavce iz Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Prebacivanje odgovornosti ovaj puta ipak nije donijelo očekivani rezultat, pravdu nisu uspjeli izmanipulirati. Logično je sada očekivati da će tužitelj slijediti pravični tijek i ovaj postupak proširiti na sve nalogodavce!’, tvrdi se u priopćenju i zaključuje kako je ova osuđujuća presuda i teška moralna pljuska svim nadležnim „institucijama“ koje se neprestano pozivaju na zakone i uredno izdane dozvole, bahato prikrivajući svoje propuste, neznanje i nekompetentnost.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. F.ČABRIJAN

    November 6, 2013 at 13:56

    Svete krave se ne kažnjava. Oni danas imaju osim lokalne vlasti i državnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Zračna luka Rijeka ove godine očekuje rast prometa od 5 do 10 posto

spFebruary 20, 2019

Na Drenovi opljačkan dućan, na Podmurvicama ukrali moped

spFebruary 20, 2019

Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

spFebruary 19, 2019

Povijesni toponimi po Starom gradu bit će postavljeni krajem ožujka

spFebruary 19, 2019

Rijeka u magli!

spFebruary 19, 2019

Prometna nesreća na Kantridi

spFebruary 18, 2019

Zabio se u ogradu na zaobilaznici kod Matulja

spFebruary 18, 2019

Jedna osoba teže, šest lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama ovog vikenda

spFebruary 18, 2019

20 pripadnika Torcide zadržano zbog neispravnih ulaznica

spFebruary 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.