Vijesti

Riječki komunalci prekršajno osuđeni za ekocid, kada će i nalogodavci?

Riječki komunalci prekršajno osuđeni za ekocid, kada će i nalogodavci?

mariscina3255U veljači 2013. godine Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv KD Čistoća d.o.o., Zlatka Štoka i Stjepana Ropca za uzrokovanje nesnosnog smrada koji se zbog neadekvatnog skladištenja i manipulacije baliranog otpada na Viševcu i Marišćini širio većim dijelom Općine Viškovo i time ozbiljno ugrozio kvalitetu života njezinih mještana.

Nakon osmomjesečnog sudskog postupka, u kojem su kao oštećenici svjedočili i članovi Udruge KESM, danas je donesena optužujuća presuda protiv KD Čistoća d.o.o., Zlatka Štoka i Stjepana Ropca koja mještanima Općine Viškovo i Klana konačno i službeno priznaje nehumane uvjete u kojima su primorani živjeti u proteklih 18 mjeseci.

U svojem priopćenju Krizni eko stožer Marišćina današnju presudu smatraju samo prvom dobivenom pravnom bitkom u nizu već pokrenutih pravnih akcija koje za konačni cilj imaju zaustavljanje devastacije Marišćine i ugrožavanja zdravlja mještana Viškova i Klane, ali i promicanje ekološke osviještenosti građana i uvođenje sustava gospodarenja otpadom na ekološki prihvatljiv način.

‘Ova je presuda još jedan dokaz nemara i neodgovornosti lokalnih vlastodržaca, kako u Općini Viškovo tako i u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. U KD Čistoća d.o.o. svoj zadatak u području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša nisu nimalo ozbiljno shvatili, na što smo u proteklom razdoblju neumorno upozoravali javnost. Očekujemo hitnu reakciju Državnog odvjetništva na proširenju optužnog prijedloga i na same nalogodavce, Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju te njihove čelne ljude. U svojim su se iskazima tijekom sudskog postupka optužene odgovorne osobe KD Čistoća d.o.o branile neprestano ističući činjenicu da su u cjelokupnom procesu baliranja smeća na Viševcu, njegovog skladištenja na platoima Viševca i Marišćine pa sve do zatrpavanja smeća u rupe na Marišćini, slijedili isključivo naloge većinskih vlasnika i nadležnih institucija. Optuženi su, dakle, slijedili nalogodavce iz Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Prebacivanje odgovornosti ovaj puta ipak nije donijelo očekivani rezultat, pravdu nisu uspjeli izmanipulirati. Logično je sada očekivati da će tužitelj slijediti pravični tijek i ovaj postupak proširiti na sve nalogodavce!’, tvrdi se u priopćenju i zaključuje kako je ova osuđujuća presuda i teška moralna pljuska svim nadležnim „institucijama“ koje se neprestano pozivaju na zakone i uredno izdane dozvole, bahato prikrivajući svoje propuste, neznanje i nekompetentnost.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. F.ČABRIJAN

    November 6, 2013 at 13:56

    Svete krave se ne kažnjava. Oni danas imaju osim lokalne vlasti i državnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Grad Rijeka i Vlada RH potpisali ugovore o financiranju projekta Europske prijestolnice kulture

spDecember 11, 2018

Utvrđene konačne rang liste stipendista Grada Rijeke

spDecember 11, 2018

U Listi za Rijeku predstavljen projekt multimedijalne knjižnice za djecu s teškoćama u razvoju

spDecember 11, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.