Home Vijesti Riječki pravaši – od Starčevića, preko Dobrile i Laginje do Kirina!

Riječki pravaši – od Starčevića, preko Dobrile i Laginje do Kirina!

1600
0
kirin
Ivan Kirin

Percepcija javnosti o tome kako je Rijeka „crvena“ te kako ovaj kvarnerski grad oduvijek njeguje lijeve političke ideale napokon je razbijena ulaskom dopredsjednika HSP AS prim. dr. Ivana Kirina iz Rijeke u Hrvatski sabor. Uspjeh je tim veći uzme li se u obzir kako je prim. dr. Kirin izabran preferencijalnim glasovima čime se potvrđuje teza kako je hrvatskom narodu s Kvarnera sve ove godine nedostajao istinski kandidat kojem bi ukazali svoje povjerenje. Naime, ovaj dio Hrvatske od same pojave pravaštva i njegovog djelovanja kao izvorno hrvatskog političkog svjetonazora imao je svoje predstavnike u Hrvatskom saboru, ističe se u objavi za javnost HSP Ante Starčević.

‘Prvi izabrani predstavnik pravaša u Hrvatski sabor bio je utemeljitelj i tadašnji predsjednik pravaša, Otac Domovine dr. Ante Starčević koji je 1861. izabran za zastupnika kotara Hreljin-Grobnik, čime de facto započinje pravaško saborsko djelovanje. Za zastupnika u Hrvatskom saboru izabran je i 1865. kao zastupnik iz zagrebačkog petog kotara, potom 1871., i 1878. godine kao zastupnik iz Rijeke. Uz smjene generacije znamenitih pravaša predvođenih Jurajom Dobrilom i Matom Bastianom, na kvarnersku scenu stupa nova generacija narodnih vođa, oduševljena pravaškom ideologijom te s vjerom u pripojenje Istre hrvatskoj državi.

Hrvatski „istarski trolist“ Matko Laginja, Matko Mandić i Vjekoslav Spinčić kao pravaške vođe svoju političku borbu započeli su 1870. godine, da bi se nakon rakovičke katastrofe i privremenog pravaškog mrtvila, ponovno javili 1874. Tada su istarski pravaši nastojali pokazati da su samo „zamrli“, ali ne i umrli. Već 1875. poticaj za obnovu Stranke prava došao je i od riječkog odvjetnika Erazma Barčića, prvaka riječkih i primorskih Hrvata. Uz zahtjeve za sjedinjenje Istre s Hrvatskom, te otpor protiv talijanskog ugnjetavanja, pravaštvo u Istri i Primorju je najznačajnije, zbog toga što je pomoglo da se narodni preporod održi u prijelaznom razdoblju do pojave građanstva.

Na tragu iznesenog, ponosni smo akteri i svjedoci nastavka snažnog intelektualnog pravaškog djelovanja s područja grada Rijeke, Istre i Primorja. Iskrivljena i krivotvorena percepcija, nastala slijedom nemilih zbivanja i nepravdi prema hrvatskom narodu nakon 1945. godine na području današnje VIII. izborne jedinice, uzrok je mitu o nepostojanju snažne pravaške, domoljubne i demokršćanske političke struje. Nakon dr. Ante Starčevića i njegovog mandata osvojenog 1878. godine, izborom prim. dr. Ivana Kirina 2015. godine za zastupnika u Hrvatskom saboru HSP AS je snažno i dugoročno protresao temelje ovih lažnih postavki’, zaključuju u stranci HSP Ante Starčević.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here