Home Vijesti Riječki umirovljenici sve siromašniji: ‘Sve manje jedemo. To nije život’

Riječki umirovljenici sve siromašniji: ‘Sve manje jedemo. To nije život’

114
0

Sve više umirovljenika živi na rubu siromaštva i zato mnogi s najnižim mirovinama ovise o pomoći Crvenog križa i svoje djece. Riječki umirovljenici kažu da to nije život, nego preživljavanje. U Rijeci živi 560 umirovljenika s penzijom manjom od 1700 kuna. Još 150 osoba starijih od 65 godina nema nikakva primanja.

“Sve manje jedemo, priuštimo si zahvaljujući djeci. Ne trošimo ni na garderobu, na izlaske. Ne idemo nikuda puno, ne možemo. Tako da je stvarno žalosno”, rekla je za HRT riječka umirovljenica Ana Stevanović.

Njezin suprug Borislav Stevanović dodaje da su par puta planirali ići u toplice, ali da ne mogu uštedjeti. “Ne možemo živjeti kako smo nekada živjeli”, rekao je.

Djelatnici Crvenog križa u Rijeci kažu da neki umirovljenici znaju plakati. Jedna od njih je Dolores Meštrović, koja kaže da plače s umirovljenicima. “Teško se onda rastati, a ne možeš ljudima pomoći”, kaže. Damjan Miletić, voditelj Odjela ugostiteljstva riječkog Crvenog križa, kaže kako bi bio najsretniji kada bi broj takvih korisnika pao. No broj raste iz dana u dan.

Grad Rijeka godišnje iz proračuna izdvaja oko sedam milijuna kuna za sve oblike pomoći ugroženim umirovljenicima. Pročelnica riječkog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković govori da Rijeka ima nove umirovljenike s izrazito niskim mirovinama. “Nažalost, to ne bi trebala biti socijalno ugrožena skupina, ali jest”, rekla je Mušković.

Umirovljenici koji su razgovarali s novinarima HRT-a na riječkoj tržnici kažu da si ne mogu priuštiti jagode i trešnje i da bi bili gladni da im ne pomažu djeca. U vladi ističu da će mirovine rasti do 10 posto i da će početi isplata energetskog dohotka.

Previous articleDječja karnevalska povorka!
Next articlePerišić na štakama stigao na Poljud, nakon utakmice na Instagramu čestitao Hajduku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here