Home Kolumne Rijeka, bratstvo i jedinstvo

Rijeka, bratstvo i jedinstvo

1151
6

jezerinacČuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga – čuvena je izjava komunističkog diktatora Josipa Broza Tita koja je bila namijenjena prvenstveno svim narodima i narodnostima bivše države s ciljem očuvanja Jugoslavije što se, kao što je nedavna povijest pokazala, izjalovilo u potpunosti.

Na zavjetnom hodočašću pomoraca i hrvatskih branitelja Majci Božjoj Trsatskoj o bratstvu i jedinstvu, smještajući ga u sasvim drugi kontekst, progovorio je vojni ordinarij, biskup mons. Juraj Jezerinac.

“Bratstvo i jedinstvo ostvarivo je ukoliko je zasnovano na Bogu, a ne na prisili ili pak nametanju svoje kulture i svjetonazora”, rekao je Jezerinac poentirajući da “sadašnje prilike u zemlji i svijetu potiču da izgrađujemo jedinstvo na nacionalnom i vjerskom planu”, pozvavši vjernike da “u svom srcu stvore prostor i za one koje ih ne vole”.

Hvalevrijedno je Jezerinčevo pozivanje na potrebu bratstva i jedinstva, ali je upitna njegova instrumentalizacija samo poradi nacionalne i vjerske homogenizacije.

U pogledu jedinstva jednog naroda, u konkretnom slučaju hrvatskoga, Katolička crkva ima više od 13 stoljeća iskustva u očuvanju nacionalnog identiteta koje je pretežito, ako ne i uvijek bilo zasnovano na poštivanju drugih i drugačijih uz afirmaciju različitosti hrvatskog nacionalnog bića, što je još aktualnije u 21. stoljeću u eri globalizacije.

Rijeka, Riječanke i Riječani, svakodnevno žive jedno drugačije, plodonosnije bratstvo i jedinstvo. Ni Titovo, ni Jezerinčevo!

To je bratstvo i jedinstvo iznad svih nacionalnih, vjerskih, svjetonazorskih, ideoloških i bilo kakvih drugih podjela, a koje uvažava baš sve i nacionalne i vjerske i svjetonazorske i ideološke razlike čineći time pluralno bogatstvo ovoga grada. Tako je što se ljudi, građana tiče, dok je vladajuća politika sasvim druga priča o isključivosti jedne, “crvene” boje. (Giancarlo KRAVAR)

6 COMMENTS

  1. Kako je crkva mogla čuvati nacionalno jedinstvo više od 13 stoljeća kada nacije niti nisu postojale do 18 stoljeća? Pa sve evropske nacije u danšnjem smislu su nastale prije sve par stoljeća.

  2. Narod i nacija
    Moderne nacije jesu nastale negdje oko 18 stoljeća, ali još od stoljeća sedmog postoji hrvatski narod, a pred više od 13 stoljeća usvojio je kršćanstvo, katoličanstvo. U tom smislu Katolička crkva je čuvala i očuvala narodni i vjerski identitet!

  3. točno, katoličanstvo je ona ključna razdjelnica između hrvata i slovenca. u istri i primorju je upravo katoličanstvo određivalo tko je rvat a ko taljan. lol

  4. Za vjernike su svi ljudi Božja djeca, a bratstvo i jedinstvo je kovanica iz socijalizma, po kojoj smo bili braća samo zbog toga što smo se našli u istoj državi.

  5. Jezerinac je očito zaboravio da upravo oni (crkva) vrše prisilu nad bratimljenjem! I to stoljećima!! Čine to nad djecom, a ona se ne mogu braniti. Lijepo uzmu male bebe ili nešto starije i onda ih škrope nekom vodicom i tako bratime sa svima ostalima u tom klubu! Klubu ispranih mozgova i idiota. Zatim im još godinama ispiru mozak svojim idiotskim pričama namećući retoriku autoriteta. Retoriku od koje mogu naučiti slijepu poslušnost, a ne slobodne stavove i razmišljanja. Ratni ordinarij – ti boga!! Kako još imaju obraza govoriti o miru, hahahaha….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here