Home Vijesti Rijeka dobija prvi arheološki park

Rijeka dobija prvi arheološki park

438
0

Rijeka će u svojoj staroj jezgri dobiti prvi gradski arheološki park, i to na području principicija, nekad sjedišta rimskog vojnog zapovjedništva, iznad Koblerova trga. O riječkom Arheoloakom parku razgovaralo se u utorak na sjednici riječkog Poglavarstva gdje je rečeno kako su sada u tijeku pregovori oko nastavka radova na izradi najprije idejnog, a zatim i glavnog te izvedbenog projekta parka s autorima prvonagrađenog rada na natječaju.

Park će se urediti prema pobjedničkoj koncepciji na natječaju koju su izradili Nenad Fabijanić i Sonja Tadej, a isti tim nastavlja s izradom potrebnih projekata. Okvirno bi Arheološki park trebao stajati oko pet milijuna kuna, a njegova će izgradnja doprinijeti revitalizaciji riječkog Starog grada te postati jedna od riječkih turisti čkih atrakcija.

-Park bi trebao biti spoj nove i stare Rijeke, modernog dizajna i antičkih ostataka gdje se posjetitelju nudi priča iz prošlosti. Bit će to atraktivan prostor u centru koji govori o njegovoj prošlosti – kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Nalazište kod Kosog tornja

Na ovom arheološkom lokalitetu Hrvatski restauratorski zavod proveo je sustavna istraživanja još 2007. godine, napravljeni su i konzervatorski radovi na nalazima, a zaključci konzervatora bili su baza za izradu rješenja za uređenje parka. Prema sličnom modelu, najavio je u utorak Obersnel, uredit će se i nalazište, također u riječkoj staroj jezgri, na lokaciji kod Kosog tornja.

Ondje su završeni konzervatorski radovi, a nalaziše je privremeno zaštićeno kako bi se sačuvalo, ali i kako bi se stabilizirali temelji susjednog Kosog tornja.

– Ovo nalaziše trebalo bi biti uređeno u iduće dvije, maksimalno tri godine – rekao je Obersnel.(jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here