Home Vijesti Rijeka dobiva novu političku stranku!

Rijeka dobiva novu političku stranku!

215
0
Damir Čargonja Čarli

Artkvart.hr, prvi riječki portal za kulturu, povodom godišnjice svog djelovanja objavio je anketu tražeći od svojih čitatelja mišljenje o budućem smjeru razvoja portala. Među ponuđenim opcijama našlo se i intrigantn pitanje o transformaciji portala u političku stranku. Iako je ova opcija dobila samo 18% glasova, urednički komentar Artkvarta nagovještava mogućnost da portal ipak postane politička inicijativa.

Ključna osoba: Damir Čargonja Čarli

Na čelu ovog potencijalnog političkog projekta je Damir Čargonja Čarli, čija je tvrtka Novi turizam d.o.o. vlasnik portala. Čargonja je poznati riječki ugostitelj koji je revitalizirao zapuštene plaže Kantride, ali je široj javnosti poznatiji kao umjetnik, aktivist i neinstitucionalni kulturnjak. Njegovi radovi, performansi i akcije donijeli su mu mnoge štovatelje, ali i kritičare.

U posljednje vrijeme, Čargonja se ističe kao jedan od glavnih osporavatelja projekta Nove Kantride, koji predviđa velika ulaganja u obalni pojas Kantride, uključujući izgradnju novog stadiona, hotela i tri stambena nebodera.

Politički prostor i inicijativa

Čarlijev ulazak u politiku mogao bi značiti značajan pomak u političkom pejzažu Rijeke. Trenutni politički prostor otpora velikim investitorima, posebno u područje pomorskog dobra, dominira stranka Možemo. Radi se o političkom prostoru ljevijem od SDP-a, a kojem osnovni cilj nije smjena aktualne vlasti nego guranje svojih interesnih i programskih agendi kroz potencijalni utjecaj u Gradskom vijeću. Čarli bi mogao privući dio tog političkog spektra s obzirom na svoj autentični imidž lokalnog aktivista, za razliku od riječke grupe Možemo koja najčešće djeluje na daljinski upravljač zagrebačke centrale.

Izazovi i prepreke

Prva prepreka novoj inicijativi bit će emancipiranje od percepcije Čargonje kao gradonačelnikovog čovjeka. Čarli je otvoreno podržao Marka Filipovića uoči posljednjih lokalnih izbora, a podrška nije izostala ni kod ključnih Filipovićevih poteza nakon izbora. Plan je očito da nakon Davora Štimca i njegove neslavno propale poduzetničke liste, na idućim izborima dobijemo “anti-Štimca” koji bi se suprotstavljao poduzetnicima koji profit stavljaju ispred javnog interesa. Međutim, i Čarli je poduzetnik, te bi u slučaju problematiziranja Nove Kantride mogao biti u potencijalnom sukobu interesa, što će njegovi politički oponenti sigurno pokušati iskoristiti.

Politička preslagivanja unutar opozicije

S manje od godinu dana do idućih lokalnih izbora, politička scena Rijeke mogla bi svjedočiti značajnim preslagivanjima. Pozicija SDP-a ostaje neupitna, HDZ je stabilan, ali nova politička inicijativa najavljuje promjene unutar opozicije. Čarlijev ulazak u politiku mogao bi unijeti svježinu i novu dinamiku, ali i izazvati niz pitanja i kontroverzi koje će oblikovati budućnost političkog pejzaža grada na Rječini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here