Home Vijesti Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.?

Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.?

2020
0

rijekafotoRijeka će se natjecati za status europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, rečeno je na kolegiju gradonačelnika. Time Rijeka postaje prvi grad u Hrvatskoj koji službeno ističe takvu kandidaturu.

Rijeka će dobiti status europske prijestolnice kulture za 2020. godinu ukoliko prođe na natječaju koji će sljedeće godine raspisati Europska komisija, a 2016. bit će poznato je li ga i dobila. No bez obzira na taj projekt, planira se oživljavanje postojećih, uglavnom napuštenih prostora, koji će dobiti nove, kulturi namijenjene sadržaje.

Taj je projekt jedna od okosnica strategije kulturnog razvitka grada Rijeke, koja sadrži i revitalizaciju Benčića, reformu HNK Zajca koji bi trebao upravljati i Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku te davanje nekih prostora na upravljanje neovisnim organizacijama, kaže pročelnik za kulturu grada Rijeke Ivan Šarar. Nisu predviđene nove gradnje jer Rijeka ima dovoljno objekata koji se mogu iskoristiti za potrebe kulture.

Uz prijedloge usvajanja navedene strategije, gradonačelnikov kolegij je na sjednicu Gradskog vijeća, koja će se održati 17. travnja, uputio i prijedlog da opatijski Hemingway dobije koncesiju na pet godina za plažu Ploče na Kantridi. Pred gradskim vijećnicima naći će se i prijedlog za osnivanje poduzetničke zone Bodulovo na Zametu, gdje bi se trebalo uložiti oko 33 milijuna kuna te zaposliti oko tisuću osoba.(radio rijeka)

Previous articleMassimo u Opatiji
Next articleFestival brazilske kutlure u klubu Tenk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here