Home Vijesti Rijeka sve manje utvrda ljevice!

Rijeka sve manje utvrda ljevice!

1226
2
Politička desnica sve bliža ljevici u gradu Rijeci

Upravo održani parlamentarni izbori donijeli su uvjerljivu pobjedu HDZ-a i debakl SDP-a. Kada se analizira odnos desnice i ljevice na nacionalnoj razini, omjer je još uvjerljiviji. Stranke koje pripadaju desnom ideološkom spektru dobile su ukupno 90 saborskih zastupnika ili 62 posto, nasuprot lijevim strankama koje imaju ukupno 47 mandata ili 32 posto. Između njih se nalazi tek 5 zastupnika koji se politički mogu smjestiti u centar (Pametno, SSIP, Fokus, HNS i Reformisti). Njima se eventualno mogu pribrojiti i 2 HSLS-ovca koji su u Saboru ušla u HDZ-ovoj kvoti.

Jedina izborna jedinica u kojoj je pobijedila ljevica je 8. izborna jedinica. Ali i ovdje se stvari mijenjaju o čemu najbolje svjedoče rezultati u gradu Rijeci u kojoj je za ljevicu (SDP koalicija + Možemo) glasalo manje od polovice izašlih birača, a desno orijentirane stranke su im se približile na samo 8,3 posto. SDP-ova koalicijska kobasica tako ima 36,79 posto, Možemo/Radnička fronta 10,39 posto. Nasuprot njima, HDZ je ostvario povijesni rezultat od 26,19 posto, Most 7,55 posto, a Škorin Domovinski pokret 5,10 posto.

Sve to garantira nikad neizvjesnije lokalne izbore u gradu Rijeci. na kojima će se uz deklarirane lijevo-desne ideološke opcije, vjerojatno pojaviti i centristički SSIP, Pametno i Fokus koji su na parlamentarnim izborima dobili 4,95 posto, regionalna Lista za Rijeku koja na lokalnim izborima dobiva prosječno oko 7 posto, a moguće i neka protestna opcija koju obično u Rijeci artikulira Akcija mladih.

Prema svemu sudeći, svi oni idu u utrku na ‘praznu stolicu’ jer se prema svim najavama za novi gradonačelnički mandat neće kandidirati Vojko Obersnel.

2 COMMENTS

  1. Istina,nikad neizvjeniji lokalni izbori i borba za mjesto gradonačelnika Rijeke a vjerojatno i županaPGŽ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here