Home Mozaik Roditelji tvrde da ova crtić na djecu djeluje poput kokaina: ‘Nikada nismo...

Roditelji tvrde da ova crtić na djecu djeluje poput kokaina: ‘Nikada nismo svjedočili takvoj reakciji’

128
0
b21fcf12 4d4e 4d52 8461 54bbd297db8b
b21fcf12 4d4e 4d52 8461 54bbd297db8b

Više od desetljeća, CoComelon je “babysitter” stotinama milijuna djece širom svijeta. Ovaj popularni dječji crtić, poznat po zaraznim pjesmicama i šarenim plastičnim likovima, stvorio je Jay Jeon s ciljem da pomogne svojoj djeci u učenju abecede. Danas je CoComelon globalni fenomen s videozapisima koji godišnje bilježe milijarde pregleda na YouTubeu, a glavna publika su bebe i djeca predškolske dobi.

Iako CoComelon izgleda kao nevini dječji crtić, mnogi roditelji su primijetili zabrinjavajuće ponašanje svoje djece kada im se on isključi. Djeca su pokazivala simptome slične ovisnosti i apstinencije, zbog čega su neki roditelji ovaj crtić nazvali “Cocainemelon”.

Jedna majka je ispričala kako je njen sin postao “fiksiran i isključen” dok bi gledao crtić.

“CoComelon izgleda kao stimulirajući crtić primjeren za djecu, ali štetan utjecaj na ponašanje našeg sina doveo je do toga da ga potpuno zabranimo. Postao je fiksiran i isključen dok bi ga gledao. Problem je bio veći kad bismo prekinuli gledanje. Agresija i nedostatak emocionalne kontrole bili su zastrašujući. Nikada nismo svjedočili takvoj reakciji na bilo koju drugu dječju emisiju”, ispričala je.

Kad bi sinu ugasili crtić, to bi izazvalo neviđeni bijes kod trogodišnjaka.

“Bacio bi se na pod i udarao šakama po njemu. Čak i kad bi ta scena završila, ostajao je mrzovoljan i svađalački nastrojen”, dodala je.

Sally Hogg sa Sveučilišta Cambridge objašnjava da su takve reakcije normalan dio dječjeg razvoja.

“Djeca često osjećaju frustraciju kada im odrasli prekinu nešto što im se sviđa ili ih zamole da rade nešto što ne žele. Ako se dijete uznemiri kada prestane raditi nešto, to nam ne govori nužno o vrijednosti ili štetnosti tog objekta ili medija. Ali, ako nešto redovito izaziva stres kod djeteta ili teškoće u odnosima između roditelja i djeteta, to sugerira da roditelji trebaju pažljivo razmisliti o tome kako se to koristi, uključujući razmišljanje o tome kako upravljaju očekivanjima svog djeteta i razumijevanjem granica”, pojasnila je.

CoComelon je na Netflixu zabilježio 33,27 milijardi minuta gledanja, što je ekvivalentno gledanosti Disneyjevih animiranih hitova poput “Luca”, “Moana”, “Raya and the Last Dragon” i “Frozen 2” zajedno. Ovaj uspjeh donio je autoru zaradu od 460 milijuna dolara. Jay Jeon naglašava da su sve epizode kreirane u suradnji s stručnjacima kako bi se djeca osjećala sigurno, učila i razvijala dobro ponašanje.

Jay Jeon, osnivač CoComelona, rođen je u Južnoj Koreji, a nakon preseljenja u Kaliforniju počeo je raditi u oglašavanju. Inspiriran pjevanjem rima svojoj djeci, 2007. je počeo objavljivati crtiće na YouTubeu pod nazivom ABC Kid TV. Sedamnaest godina kasnije, njihov kanal ima oko 170 milijuna pretplatnika. Najpopularniji video, Bath Song, četvrti je najgledaniji video na YouTubeu s gotovo sedam milijardi pregleda.

“Najveći proboj dogodio se kada smo 2017. prešli s 2D na 3D animaciju. 2020. prodali smo crtić Moonbugu koji je proširio tim koji radi na njemu,” otkrivaju kreatori.

Unatoč ogromnoj popularnosti, stručnjaci se pitaju je li ispravno da su videozapisi usmjereni na tako malu djecu. Susan Kim, scenaristica za popularne dječje emisije, izjavila je za The New Yorker: “Nekada se nije smjelo reći da je nešto za jednogodišnjake i dvogodišnjake. Tako mala djeca ne bi trebala biti postavljena pred ekran i ostavljena sama.”

Susan Linn, autorica knjige “Consuming Kids”, za Time je rekla: “Nije da je CoComelon zarazan. Gotovo sve je dizajnirano da bude zarazno. Međutim, kada djeci puštate takav sadržaj, potičete ih da počnu ovisiti o ekranima za stimulaciju i umirivanje.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here