Home Vijesti RTL doznaje: 24 Hrvata spremno je na evakuaciju iz Gaze! ‘U niskom...

RTL doznaje: 24 Hrvata spremno je na evakuaciju iz Gaze! ‘U niskom smo startu’

327
0

Jedini mogući izlaz iz Gaze do daljnjeg je blokiran. Na spas čekaju i hrvatski državljani, no kako je RTL doznao 24-ero hrvatskih državljana spremno je na evakuaciju iz Gaze. Sve se odvija u najvećoj tajnosti, a diplomatskim kanalima stigao je signal da bi se uskoro mogla otvoriti granica s Egiptom.

Tomislav Bošnjak, veleposlanik Hrvatske u Egiptu je rekao za Danas.hr: “Danas popodne, iako to nije provjereno, javila nam se još jedna osoba – još jedna hrvatska državljanka. To bi onda bilo 24-ero. Nemamo kontakt s tom 24-tom osobom, nego je to posredno. Zato nismo još uvijek sigurni da se radi o pravom slučaju i o pravoj osobi, ali moglo bi biti.”

Hrvatsko veleposlanstvo u Kairu pokušalo je s njima stupiti u kontakt, ali su telefonske linije prekinute. “Posredno doznajemo za jednu skupinu od 7, koja se sastoji od šestero djece i jedne supruge da su u relativno dobrom stanju, jedino što su zabrinuti i ta anksioznost je nešto što mi ne možemo pomoći. Ali što se fizičkog stanja tiče koliko doznajemo je da su u dobrom stanju”, ističe veleposlanik Bošnjak.

“U niskom smo startu da počnemo s izvlačenjem naših državljana i da im pomognemo da dođu u Hrvatsku što prije. I to je što se tiče vozila, smještaja i ostalih logističkih pitanja. To je spremno. Međutim, političke odluke o kojima ovisimo – na njih nismo u stanju utjecati”, istaknuo je veleposlanik Bošnjak.

Prijelaz Rafah prema Egiptu jedini je mogući koridor za njihovo izvlačenje. Riječ je o izuzetno kompleksnoj operaciji, a razina opasnosti je najveća moguća.

Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost objašnjava: “Trebaju suglasnost obiju sukobljenih strana, treba to dobro organizirati ako govorimo o tehnici organiziranja, tu su jako bitni obavještajni podaci, zatim izviđanje, tu se štite kolone ili konvoji koji se uspostave, postoje zaštitnice. Dakle, postoji cijeli kompleksni mehanizam zaštite i naravno tu ne postoje 100 posto garancije jer rat je, ima puno kolateralnih žrtava.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here