Home Vijesti Rumunji i Bugari bijesni na Austriju zbog neulaska u Schengen, dio javnosti...

Rumunji i Bugari bijesni na Austriju zbog neulaska u Schengen, dio javnosti poziva na bojkot austrijskih proizvoda

213
0

Bugarski odgovor

Bugarski ministar unutarnjih poslova, Ivan Demerdzhiev, naglašava ogromnu i bezuvjetnu podršku svih ostalih država članica i tvrdi da su dva blokatora – veto Austrije i Nizozemske nastavak unutarnje politike tih zemalja.

Bugarske vlasti tvrde da su spremne ispuniti sve tehničke uvjete za pridruživanje schengenskoj zoni, sugerirajući da to jednostavno zaslužuju.

Istodobno, bugarske vlasti umanjuju važnost nizozemskih i austrijskih argumenata, predstavljajući ih kao nepotrebne primjere marljivosti. Oni također odbijaju vidjeti da, iza veta, postoji zajedničko razumijevanje da u Bugarskoj (i Rumunjskoj) postoji suštinski problem s vladavinom zakona koji može oslabiti područje bez granica.

Iako podložna Mehanizmu suradnje i provjere već petnaest godina, Bugarska se samo pretvarala da provodi potrebne reforme pravosuđa i bori protiv organiziranog kriminala koji je praktički zarobio državu.

Optužbe koje je Austrija podigla o tijeku migranata koji dolaze iz Bugarske nisu aktualna tema, već dugo ignorirani aspekt većeg problema vladavine prava koji je doveo ljude na ulice da prosvjeduju protiv bugarske vlade prije dvije godine. Dok bugarske vlasti grme da predugo ostaju u redu i da konfrontacija može zamijeniti suradnju u EU, istina je da Bugarska za ulazak u Schengen mora ispuniti domaću zadaću.

Kao reakciju na jučerašnje glasovanje, bugarski dužnosnici već su izjavili da će biti posljedica protiv Austrije ako uloži veto na pristupni proces.

Vršitelj dužnosti premijera Gala Donev zaprijetio je protumjerama u ponedjeljak, a iako nije precizirao koje će to biti, razina prijetnje je stvarna i samo će se povećavati kako tjedni budu odmicali.

Rumunjski odgovor
Dok su se rumunjski diplomati i visoki dužnosnici nadali da će u posljednjem trenutku ispregovarati promjenu mišljenja, austrijski kancelar i ministar unutarnjih poslova ostali su čvrsti – neće biti schengenske integracije Rumunjske i Bugarske dok EU ne poduzme konkretne mjere za rješavanje problema fenomen neregistriranih migranata koji je 2022. doveo oko 75.000 migranata na tlo Austrije.

Krivnja ne pada, kao i obično, na rumunjsku vladu – ona je uspješno uvjerila Nizozemsku i Švedsku da promijene svoje stajalište o pristupanju Rumunjske, a također ima punu potporu Europske komisije. Rumunjski analitičari i urednici umjesto toga krive Austriju, u naletu emocija pojedini političari pozivaju na bojkot austrijskih proizvoda i tvrtki. Postoji široka osuda stava Austrije, iz cijelog političkog spektra.

Glavni argument Austrije da je 40 posto neregistriranih migranata koji stignu u zemlju stiglo rutom Turska – Bugarska – Rumunjska – Mađarska odbacuju i statistike Eurostata i stručnakai za migracije. Austrijske vlasti nisu mogle objaviti studiju za koju su rekle da će poduprijeti njihove tvrdnje.

Tri očekivana razvoja događaja u Rumunjskoj
Prvo, Rumunji će morati unaprijediti svoju diplomatsku igru i u Bruxellesu i u glavnim prijestolnicama kontinenta ako žele utjecati na političke odluke u korist Rumunjske. Još uvijek postoji primjetan nesklad u zastupljenosti na najvišim razinama institucija EU-a, kako za Rumunjsku tako i za Bugarsku, ali i za većinu istočnoeuropskih zemalja; ovo se treba riješiti.

Drugo, postoji opasnost od brzog rasta euroskepticizma kao rezultat austrijske proizvoljne odluke. Ako su argumenti Švedske i Nizozemske vezani uz korupciju protiv ulaska Rumunjske u schengenski prostor bili djelomično podržani od strane političke oporbe i naišli su na određenu javnu potporu, stav Austrije cijeli politički spektar Rumunjske smatra potpuno nepoštenim i merkantilnim. Austrija je drugi najveći ulagač u rumunjsko gospodarstvo, ali se sve više prikazuje kao eksploatator rumunjskih resursa (s velikim ulaganjima u naftnu i bankarsku industriju), ne samo od strane krajnje desničarskih suverenističkih stranaka, već i od strane glavnih političara.

Treće, nakon običaja Mađarske da koristi svoj veto kako bi iznudila ustupke u nepovezanim pitanjima, činjenica da je Austrija počela činiti isto zabrinjavajući je znak onoga što bi moglo biti pred nama u europskoj politici, posebno u kontekstu sustavnih pritisaka zbog rata u Ukrajini koji će zahtijevat europsko jedinstvo više nego ikada. Iz Rumunjske već postoje pozivi na odgovor “milo za drago” o pitanjima koja su važna za Austriju.

Ako se stvar riješi u proljeće 2023., postoji šansa da ova kriza neće dovesti do nepopravljive štete. Ako, međutim, Austrija nastavi s protivljenjem pristupanju Rumunjske, tada možemo očekivati široku kontaminaciju na kontinentu u drugim, još osjetljivijim pitanjima.

Previous articleBoban: Brazil je jači, ali ima problem
Next articleEduardo: Pogodilo me kad me Kovač nije stavio protiv Brazila

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here