Home Vijesti Rusi odbili isključiti nuklearni napad na Ukrajinu? Vade se na doktrinu koja...

Rusi odbili isključiti nuklearni napad na Ukrajinu? Vade se na doktrinu koja pod nekim uvjetima ‘dopušta’ korištenje atomskog oružja

221
0

Rusija je odbila isključiti nuklearni napad na Ukrajinu, ukazujući na svoju vojnu doktrinu koja dopušta korištenje atomskog oružja kada se suoči s egzistencijalnom prijetnjom, piše Daily Mail. Zamjenik ministra vanjskih poslova Kremlja Alexander Grushko upitan je hoće li Vladimir Putin izvesti preventivni taktički napad na Kijev. “Imamo vojnu doktrinu – tamo sve piše”, odgovorio je.

Službena načela vojnog raspoređivanja dopuštaju korištenje nuklearnog oružja ako se ono – ili druge vrste oružja za masovno uništenje – koriste protiv Rusije. Mogu se koristiti i ako se ruska država suoči s egzistencijalnom prijetnjom od konvencionalnog oružja, što dopušta široko tumačenje. Odluka o korištenju ogromnog ruskog nuklearnog arsenala, najvećeg na svijetu, ostaje na Putinu. Posljednjih tjedana primijećen je sa svojim nuklearnim kovčegom koji mu omogućuje da naruči nuklearni napad s bilo kojeg mjesta na svijetu. Njegov specijalni avion “Sudnjeg dana” koji mu omogućuje da nastavi vladati Rusijom tijekom nuklearnog rata također je viđen kako leti oko Moskve.

Direktor CIA-e William Burns rekao je u subotu kako Putin vjeruje da si ne može priuštiti gubitak u Ukrajini i upozorio je da Zapad ne može zanemariti rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja od strane Moskve.

“Mi kao obavještajna zajednica u ovom trenutku ne vidimo praktične dokaze ruskog planiranja za raspoređivanje ili čak korištenje taktičkog nuklearnog oružja”, rekao je Burns.

Ipak, upozorio je da su “ulozi za Putinovu Rusiju vrlo visoki”. U dekretu koji je Putin potpisao 2. lipnja 2020. navodi se da Rusija svoje nuklearno oružje gleda kao “isključivo sredstvo odvraćanja”.

Ponavlja frazeologiju vojne doktrine, ali dodaje detalje o četiri okolnosti pod kojima bi bio naređen nuklearni napad. Tijekom proslave Dana pobjede u ponedjeljak, Putin je pokazao ruske lansere nuklearnih projektila tijekom parade na Crvenom trgu u Moskvi.

Rusija je sve više pribjegla zveckanju nuklearnim oružjem kako je rat u Ukrajini posrnuo, a državni mediji gotovo svakodnevnim prijetnjama. Putin je također iznio prijetnju za koju se naširoko smatra da je nuklearna, rekavši da će se svaka zemlja za koju se smatra da se miješa u Ukrajinu suočiti s ‘munjevitom’ odmazdom korištenjem oružja kojim se “nijedna druga zemlja ne može pohvaliti”.

Pretpostavlja se da se ta fraza odnosi na novu rusku nuklearnu raketu Sarmat 2, koju je Putin testirao samo nekoliko dana ranije i koju je tada nazvao “jedinstvenom”.

No, unatoč Putinovoj naredbi, američka obavještajna služba kaže da nije vidjela znakove da je Rusija zapravo povećala svoj status nuklearne uzbune. James Heappey, ministar oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, također je odbacio retoriku Kremlja i rekao da činjenica da Rusija pribjegava takvim prijetnjama ukazuje da njezina invazija neće biti planirana.

Previous article‘Mi smo mrtvi ljudi’ Ukrajinski borci zarobljeni u Azovstalu vode posljednju bitku!
Next articleZvali su me u Ukrajinu, odbio sam i rekao: Dečki, griješite! Nije ovo Sirija, znate li što vas čeka?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here