Home Vijesti Ruska rock zvijezda osuđena na novčanu kaznu zbog kritiziranja rata i predsjednika...

Ruska rock zvijezda osuđena na novčanu kaznu zbog kritiziranja rata i predsjednika Putina

306
0

Sud u ruskoj republici Baškortostan kaznio je u utorak rock zvijezdu veterana zbog antiratnog govora koji je održao na pozornici na koncertu u prvoj polovici ove godine.

Jurij Ševčuk, legendarni frontmen rock grupe DDT, govorio je protiv ruske invazije na Ukrajinu tijekom koncerta grupe u svom rodnom gradu Ufi u svibnju.

“Domovina, prijatelji moji, nije predsjednikovo dupe koje se stalno mora ljubiti. Domovina je osiromašena babuška koja na željezničkom kolodvoru prodaje krumpire”, rekao je Ševčuk pred više od 8.000 obožavatelja, koji su snimili i video govora.

Shevchuk, 65, optužen je za “diskreditiranje” ruskih oružanih snaga i naređeno mu je da plati kaznu od 50.000 rubalja (815 dolara), rekao je odvjetnik Pavel Chikov, voditelj grupe za ljudska prava Agora, u objavi na Telegramu.

Glazbenika je policija ispitala nakon koncerta u svibnju, ali je kasnije puštena unatoč strahovima od mogućeg uhićenja.

Budući da Shevchuk nije osobno prisustvovao ročištu u utorak, njegov odvjetnik Alexander Peredruk prenio je njegovu posljednju izjavu sudu.

“Ja, Yury Shevchuk, uvijek sam bio protiv ratova u bilo kojoj zemlji u bilo koje vrijeme. Stajao sam protiv ratova u Vijetnamu, Afganistanu, Jugoslaviji, Čečeniji, Abhaziji, Gruziji, Osetiji, u [Nagorno] Karabahu, Iraku i tako dalje”, rekao je glazbenik u svojoj izjavi koju je objavio Chikov.

Shevchuk je istaknuo da njegove izjave na prošlim koncertima, kao i popularna pjesma DDT-a “Ne pucaj” dodatno odražavaju njegov stav te da smatra da sve sukobe treba rješavati “diplomatskim sredstvima”.

“Također sam protiv rata u Donbasu koji traje već osam godina i trenutne specijalne vojne operacije u Ukrajini”, dodao je Ševčuk.

Shevchuk je dobro poznat u Rusiji i šire po svom glasnom antikremaljskom stavu, podršci antikremaljskom aktivističkom kolektivu Pussy Riot i protivljenju ruskoj aneksiji Krima.

Ovih dana je grupa DDT objavila novu pjesmu koja govori o dubokim generacijskim podjelama u Rusiji (i po pitanju odnosa prema ratu u Ukrajini). Pjesma analizira “stare generacije” koje se pozivaju na sovjetsku “odgovornost” prema sustavu i domovini i nove generacije koje preferiraju slobodu izbora.

Previous articleRuski list Kommersant: Srbija mora birati između nas i Zapada
Next articleFOTO: Spisateljica Ingrid Divković rodila je sina, otkriveno i neobično ime dječaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here