Home Vijesti Ruski list Kommersant: Srbija mora birati između nas i Zapada

Ruski list Kommersant: Srbija mora birati između nas i Zapada

310
0

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbiji ne trebaju ničije vojne baze zvučala je prilično suzdržano i doživljena je kao njegova namjera da ne forsira temu ruske vojne baze s jedne strane, a ne da kvari odnose s Moskvom s druge strane, tvrdi moskovski dnevnik Kommersant.

Dnevnik dodaje da je Vučić time pojasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u Srbiji i inozemstvu – hoće li Rusija graditi vlastitu vojnu bazu na teritoriju Srbije. O postojanju takvih planova u Srbiji počelo se govoriti nakon izjave ruskog veleposlanika u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koju je dao u izjavi početkom prošlog tjedna, podsjeća list.

Izjava veleposlanika podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srbijanski mediji i stručnjaci odmah su okrivili Rusiju da “namjerno potkopava interese Srbije širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi u trenutku kada je pod velikom pozornosti Zapada u vezi s formiranjem nove vlade i odlukom o pridruživanju sankcije” protiv Rusije, dodaje list.

Izvori Kommersanta u Beogradu, koji su, kaže, upoznati sa stajalištem srbijanskih vlasti, oprezne izjave predsjednika objašnjavaju nedavnim intenziviranjem vojne suradnje Srbije i SAD-a, prvenstveno u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Zanimljivo je da je izjava ruskog veleposlanika, koja je podigla toliku buku u Srbiji, uslijedila samo tjedan dana nakon izjave bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka o politici službenog Beograda, piše list i prenosi izjavu Aleksandra Lukašenka. da bi Srbija htjela sjediti na tri stolice – EU, SAD, Rusija, ali da “to više neće moći”.

“U Srbiji su ove riječi gotovo jednoglasno ocijenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktualnom geopolitičkom sukobu, a koji je uputio preko svog bjeloruskog saveznika”, navodi Kommersant.

List navodi riječi stručnjaka za vanjsku politiku, bivšeg veleposlanika u Bjelorusiji Srećka Đukića, da su srbijanske vlasti trebale odavno shvatiti da ne mogu dugo sjediti na tri stolice i voditi nojevu politiku zabijanja glave u pijesak. jer neće raditi ni na jednoj strani.

Ipak, Đukić smatra da je malo vjerojatno da će u narednim mjesecima biti stvarnih kardinalnih promjena u takvoj politici Beograda – sve dok se stolice ne počnu razmicati”, dodaje Komersant.

Previous articleDinamo poražen u Norveškoj!
Next articleRuska rock zvijezda osuđena na novčanu kaznu zbog kritiziranja rata i predsjednika Putina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here