Home Vijesti Samo Mostovci, Unija Kvarnera i Akcija mladih podržali inicijativu Možemo! za raspisivanjem...

Samo Mostovci, Unija Kvarnera i Akcija mladih podržali inicijativu Možemo! za raspisivanjem referenduma o prodaji Žabice

359
0
Foto: LPR

Riječki ogranak stranke Možemo! izvijestio je javnost da nakon razgovora s predstavnicima svih ostalih stranaka u Gradskom vijeću nisu uspjeli dobiti dovoljnu podršku vijećnica i vijećnika kako bi se odluka o raspisivanju referenduma uvrstila na dnevni red srpanjske sjednice vijeća. Iako su izrazili žaljenje zbog rezultata, istaknuli su zadovoljstvo što se po prvi put u Rijeci, u političkom i javnom diskursu, uspjela nametnuti ideja referenduma kao jedan od načina donošenja važnih gradskih odluka.

“Za početak želimo zahvaliti svim gradskim vijećnicama i vijećnicima što su se putem predstavnika klubova odazvali na naš poziv. Imali smo vrlo korektne i sadržajno bogate razgovore. Od nekih vijećnica i vijećnika smo dobili podršku za naš prijedlog, neki su bili za referendum, ali se nisu slagali oko obrazloženja u našem prijedlogu, neki su simpatizirali našu inicijativu, ali je nisu mogli podržati, dok se neki nisu složili s prijedlogom. U svakom slučaju, zadovoljni smo da se dogodila politička rasprava o referendumu kao načinu donošenja odluka, odnosno instrumentu za uključenje većeg broja građanki i građana u situacijama kad se donose odluke koje imaju nepovratne posljedice, ne samo za ovu generaciju, već i za one naredne. Zadovoljni smo i što se u javnosti lokalni referendumi sve više počinju doživljavati kao nešto čime se može utjecati na potencijalno loše političke odluke. Nažalost, ovoga puta nije bilo dovoljno potpisa za referendum, ali možda već idući puta hoće.”

Iz Možemo! su također pojasnili koji su njihovi idući koraci po pitanju prodaje Žabice.

“Sad će se sve rješavati na nekoj od idućih sjednica Gradskog vijeća, a vjerojatno već na ovoj srpanjskoj. Mi ćemo u sklopu rasprave ponovno iznijeti naše argumente, a vijećnice i vijećnici će nakon toga donijeti odluku o tome hoće li se ići u izgradnju kompleksa Zapadna Žabica pod uvjetima kakve će predstaviti gradonačelnik Filipović ili ne. Mi ćemo se neovisno o rezultatu i dalje ozbiljno baviti temom gradskih prostora, urbanizmom i vizijom razvoja Rijeke, i pritom štititi interese građanki i građana najbolje što možemo.”

Kako doznajemo, inicijativu vijećnika Možemo! podržalo je ukupno 6 vijećnika. To su Vedran Vivoda i Robert Salečić iz Akcije mladih i Unije Kvarnera te vijećnici Kluba Mosta Aleksandar-Saša Milaković, Sabina Marov, Petra Mandić i Marijan Šegota.

Previous articlePrometna nesreća na Kantridi
Next articleVIDEO: Cijeli internet sažalijeva dečka čija je cura usred koncerta dala do znanja pjevaču da je zainteresirana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here