Vijesti

Samoborski DIV pokušava 3.maj preoteti Uljaniku?

Samoborski DIV pokušava 3.maj preoteti Uljaniku?

tmajSamoborski DIV najavio je da će dati konkurentsku ponudu za preuzimanje 16,67 posto dionica riječkog brodogradilišta 3. maj, odnosno dionica za koje je ponudu za preuzimanje objavio pulski Uljanik koji za dionicu nudi jednu kunu.

Uljanik je krajem lipnja, temeljem ugovora s državom, za jednu kunu stekao 1.051.118 dionica, ili 83,33 posto dionica 3. maja, a krajem prošlog tjedna objavio je ponudu za preuzimanje preostalih 16,67 posto, odnosno 210.283 dionica riječkog brodogradiliša po cijeni od jedne kune po dionici.

Samoborski DIV, koji je vlasnik splitskog brodogradilišta, danas je u dnevnim novinama objavio oglas o namjeri objavljivanja konkurentske ponude za preuzimanje 3. maja.

DIV d.o.o. trenutno nije dioničar 3. maja, a po odobrenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ‘namjerava objaviti konkurentsku ponudu za preuzimanje dionica koje su predmet izvorne ponude’, navodi se u obavijesti DIV-a.

Iz te tvrtke najavljuju da će, sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, u propisanom zakonskom roku podnijeti zahtjev Hanfi za odobrenje ponude te objaviti konkurentsku ponudu za preuzimanje dionica.

Na upit o toj najavi, u DIV-u kažu kako su ponudu za dionice 3. maja dali ‘u dobroj vjeri povezivanja domaće brodogradnje, jer smatraju kako je to jedan od načina gospodarskog jačanja tog sektora i povećanja međunarodne konkurentnosti hrvatske brodogradnje’.

Za pulski je Uljanik obveza objave ponude za preuzimanje 3. maja nastala 28. lipnja kada je s državom sklopio ugovor o kupnji 88,33 posto dionica riječkog brodogradilišta, a ponudu je objavio krajem prošlog tjedna.

Danas su na Zagrebačkoj burzi objavljena i mišljenje Uprave 3. maja o Uljanikovoj ponudi te očitovanje Radničkog vijeća 3. maja na mišljenje Uprave.

Uprava 3. maja mišljenja je da će Uljanikova ponuda pozitivno utjecati na daljnju konsolidaciju riječkog brodogradilišta na svjetskom tržištu te da će se realizacija integracije 3. maja u Uljanik grupu, proces konsolidacije i objedinjavanja upravljačkih prava, u budućem poslovanju ogledati u većoj mogućnosti riječkog škvera da koristi sinergijske efekte s povezanim društvima Uljanika. To će, smatraju, povećati konkurentnost 3. maja na tržištu i sve će to rezultirati pozitivnim poslovanjem i uspostavom dugotrajne održivosti riječkog brodogradiliša.

Uprava također smatra da će Uljanik provesti mjere predviđene programom restrukturiranja (iz svibnja ove godine) te da će provođenje tih mjera i nakon podnošenja ponude za preuzimanje predstavljati strategiju za idućih pet godina kao temelj za dugoročno funkcioniranje na svjetskom tržištu brodogradnje, što će pozitivno utjecati na politiku zapošljavanja i radnopravni status radnika.

Radničko vijeće 3. maja ne protivi se mišljenju Uprave, ali smatra da je ponuđena cijena preniska.

‘Naime, kao radnici trećemajci smatramo da su predmetne dionice, odplata 1992. na ovamo, otplaćivane po znatno višoj cijeni’, navode iz Radničkog vijeća.

Napominju kako je stvar svakog dioničara hoće li prihvatiti ponuđenu cijenu (jedna kuna po dionici), ali se i nadaju da će se veći broj radnika izjasniti o zadržavanju svojih dionica kao i participaciji u ponudi prodaje radnicima temeljem Ugovora o prijenosu dionica nakon godine dana od kupnje koju je Uljanik obvezan provesti.

Uprava 3. maja u svom mišljenju o ponudi Uljanika navodi da predsjednik Uprave 3. maja Zdravko Pliško nije dioničar riječkog brodogradilišta, a da član Uprave Predrag Božanić neće prihvatiti ponudu Uljanika.

Po podacima SKDD-a o deset najvećih dioničara 3. maja, nakon Uljanika (koji ima 83,33 posto dionica) slijede Ljekarne Prima Pharme s 1,03 posto dionica, grad Rijeka 0,42 posto, Phoenix Farmacija 0,35 posto, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu 0,22 posto, HGK 0,19 posto, Hospitalija 0,09 posto, Basler osiguranje s 0,06 posto i dr.(tportal)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Grad Rijeka i Vlada RH potpisali ugovore o financiranju projekta Europske prijestolnice kulture

spDecember 11, 2018

Utvrđene konačne rang liste stipendista Grada Rijeke

spDecember 11, 2018

U Listi za Rijeku predstavljen projekt multimedijalne knjižnice za djecu s teškoćama u razvoju

spDecember 11, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.