Home Vijesti Sanja Barić o referendumu ‘Uzmite novac strankama’: Pitanje je nesumnjivo neustavno!

Sanja Barić o referendumu ‘Uzmite novac strankama’: Pitanje je nesumnjivo neustavno!

1090
0

This image has an empty alt attribute; its file name is zivi_zid_referendum6-120519.jpg

Iz Organizacijskog odbora građanske inicijative “Uzmite novac strankama”, koja je 12. svibnja u ponoć počela prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka, poručili su nakon prvog dana prikupljanja potpisa da su građani oduševljeni.
– Građani su oduševljeni. Iako nam je prvi dan donio loše vrijeme, uspjeli smo probiti blokadu i pokrenuti javnu raspravu o financiranju stranaka, izjavio je u nedjelju Hini Denis Martinić, predstavnik Organizacijskog odbora Inicijative ‘Uzmite novac strankama’ – koja je u ponoć 12. svibnja počela prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka.

Međutim, čak ako organizatori uspiju skupiti dovoljan broj potpisa inicijativa bi mogla zapeti na Ustavnom sudu zbog neustavnog pitanja, smatra ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić od koje smo zatražili izjavu.
– Predloženo pitanje o zabrani financiranja političkih stranaka je posve nesumnjivo neustavno. Dapače, radi se o ideji suprotnoj osnovnoj ideji ustavnosti tj. ideji ograničenja vlasti. Naime, financiranje političkih stranaka ostaviti isključivo u domeni privatnog financiranja ravno je ideji legaliziranja i otvorene promocije korupcije, kupovanja rezultata izbora, kupovanjem same vlasti i utjecaja na vlast, jednom riječju, organsku i institucionaliziranu inkorporaciju privatnih interesa u strukturu vlasti. Ovakav je prijedlog suprotan ideji ustavnosti općenito, ne samo u RH, smatra Barić.

Prema nekim informacijama, toga su svjesni i organizatori referenduma koji su zato završetak skupljanja potpisa tempirali na dan održavanja europskih izbora i uklopili cijelu inicijativu u predizbornu kampanju Živog zida.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here