Home Vijesti Sarajevski Romeo i Julija dobit će spomenik u rodnom gradu

Sarajevski Romeo i Julija dobit će spomenik u rodnom gradu

275
0

Na inicijativu načelnika sarajevske općine Centar Srđana Mandića, na mjestu stradanja Admire Ismić i Boška Brkića početkom rata u Sarajevu bit će postavljena spomen ploča.

Spomen ploča će biti postavljena uz prethodni dogovor sa Nedretom i Amelom Ismić, Admirinom majkom i sestrom, koje su odobrile idejno rješenje za spomen ploču, koje je izradio bosanskohercegovački kipar Adis Lukač.

Davor Sučić, frontmen Zabranjenog pušenja, dao je suglasnost da se na spomen ploči ispiše tekst njegove pjesme posvećene Bošku i Admiri.

“Ovim činom bit će ispravljena dugogodišnja nepravda. Ljubavna priča sarajevskog Romea i Julije obišla je cijeli svijet i na taj način će dobiti trajni pečat na mjestu gdje je tragično završila”, kazali su.

Prije 30 godina ubijen je mladi bračni par iz Sarajeva Admira Ismić i Boško Brkić dok su pokušavali napustiti opkoljeni grad.

Ubijeni su snajperskim hicima kod Vrbanja mosta, u centru grada.

Njih dvoje su bili različite nacionalnosti – Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin, a namjeravali su se iz okupiranog grada preseliti na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a potom otići dalje od ratom zahvaćene zemlje. .

Kako tvrdi američki reporter Kurt Schork, postojao je dogovor vlasti, s bosanske i srpske strane, da par prijeđe crtu razgraničenja.

“Boško i Admira su prošli najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanskohercegovačke strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srbi, netko ih je ustrijelio”, napisao je Schork.

Prvi je pogođen Boško, koji je preminuo na mjestu, dok je ranjena Admira dopuzala do njega i grleći ga izdahnula.

Zagrljena tijela dvadesetpetogodišnjaka ležala su na Vrbanja mostu sedam dana, a osmog su izvučena i sahranjena na mezarju u Lukavici (Republika Srpska).

Ni danas se ne zna tko je ispalio smrtonosni rafal.

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići 1993. i 1994. godine, sudi se da je, između ostalog, četvorici pripadnika operativne grupe naredio da uz prijetnje, izvući tijela Boška Brkića i Admire Ismić.

Japanci su snimili film o “Sarajevskom Romeu i Juliji”, dokumentarac je nastao u koprodukciji PBS-ovog Frontlinea, Nacionalnog filmskog odbora Kanade i WDR-a Njemačke, a režirao ga je John Zaritsky.

Nakon završetka rata, 1996. godine, njihovi posmrtni ostaci preneseni su na sarajevsko groblje Lav.

Ispod njihova groba vječni smiraj pronašao je američki reporter Kurt Schork, koji je prema vlastitoj želji poginuo na ratištu u Sierra Leoneu 2000. godine.

Uz brojne članke i reportaže, o Bošku i Admiri napisana je opera, skladana glazba, rođeni brojni stihovi. Mladom paru pjevao je i poznati pjevač Bill Madden.

Sarajevska rock grupa “Zabranjeno pušenje” je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom “Boško i Admira”. (Slobodna Evropa)

Previous articleVlatka Pokos u Splitu vidjela ustaško U: Podnijet ću prijavu policiji, ovakvi simboli su zabranjeni u Hrvatskoj
Next articlePotres u Rijeci, epicentar u blizini Ilirske Bistrice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here