Home Vijesti Šarar: Netočno je da nismo odgovorili Konzervatorima o stanju Teatra Fenice, nisu...

Šarar: Netočno je da nismo odgovorili Konzervatorima o stanju Teatra Fenice, nisu nas niti pitali

1166
0
Pročelnik za kulturu Ivan Šarar

Na naš članak Slučaj Teatro Fenice: Ministarstvo kulture tvrdi da im iz Grada Rijeke ne odgovaraju od 2015?!, reagiranje je poslao Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar. Njegovo reagiranje objavljujemo u cijelosti:

U tekstu koji obrađuje temu Teatra Fenice i potrebu obnove tog objekta navodi se kako na “dopis Konzervatorskog odjela iz 2015. godine iz Grada Rijeke još nije stigao odgovor”, a iz takve, netočne interpretacije izjave Konzervatorskog odjela u Rijeci koji djeluje u sklopu Ministarstva kulture, proizašao je i tendenciozan, manipulativan pa tako i pogrešan naslov.

Dakle, netočno je da Grad Rijeka nije odgovorio konzervatorskoj službi Ministarstva kulture vezano uz sufinanciranje izrade dokumentacije o stanju Teatra Fenice budući da Konzervatorski Odjel u Rijeci takvo što nikada nije niti pitao Grad Rijeku. Sve to potvrđuje čak i odgovor Konzervatorskog odjela kojeg je autor teksta citirao u ovom članku.

Tako u tekstu stoji da je portalu rijekadanas.com iz Konzervatorskog odjela odgovoreno kako je taj Odjel “zaprimio na znanje zahtjev tvrtke Rijekakino d.o.o. upućen Gradu Rijeci, Odjelu za kulturu od 11. lipnja 2015.g. kojim se traži sufinanciranje izrade konzervatorskog elaborata i 3D snimke zgrade u svrhu izrade cjelovitog projekta obnove” te da odgovor Grada Rijeke “nije dostavljen ovom Odjelu”.

Dakle, sami konzervatori su u odgovoru dali do znanja da se radi o dokumentaciji koja im je dostavljena na znanje i to od tvrtke Rijekakino u čijem je vlasništvu Teatro Fenice, ne od Grada Rijeke, te da im Rijekakino nije dostavilo i odgovor Grada Rijeke na taj upit.

Zašto je portal rijekadanas.com odlučio odgovor konzervatora interpretirati tako da manipulacijama i lažima upre prstom u Grad Rijeku, prepuštam čitateljima da zaključe pa onda i odluče bavi li se ovaj portal stvarnim vijestima ili je prigrlio, nažalost sve popularniji trend izmišljanja vijesti tzv. fake news.

Naime, prilično sam siguran da svatko od nas odgovor na bilo koji upit odgovor šalje onom od koga je i dobio taj upit i uvjeren sam da to rade i osobe s portala rijekadanas.com. Jer teško je očekivati da bilo tko od nas na upit kojeg je, primjerice, dobio od Grada Rijeke, odgovara, recimo, Konzervatorskom odjelu u Osijeku.

A da ne ostane visjeti u zraku što se dogodilo sa sufinanciranjem izrade navedenog elaborata i 3D snimke, reći ću i da je Grad Rijeka još 2015. godine odgovorio Rijekakinu i uputio ih da tražena sredstva pokušaju dobiti kroz natječaj za financiranje javnih potreba u kulturi, kroz kojeg Grad Rijeka svake godine izdvaja sredstva za različite projekte u kulturi. Iako se Rijekakino nikada nije javilo na taj natječaj, izrada 3D snimke ipak je napravljena kroz projekt Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

I na kraju, očito moram naglasiti da je Teatro Fenice u potpunosti u privatnom vlasništvu. Dio zgrade namijenjen je obavljanju kulturne djelatnosti (a dijelom i ugostiteljske) i u vlasništvu je tvrtke Rijekakino d.o.o. što je u vlasničkom listu određeno kao 9/10 idealnih dijelova zgrade. Suvlasnički dio zgrade na zapadnom dijelu objekta od 1/10 idealnog dijela odnosi se na stambeni dio zgrade u kojem se nalazi 7 stanova s posebnim ulazom i kućnim brojem 13a. Sve te stanove Grad Rijeka je prodao stanarima što je bio dužan učiniti temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko prava iz čega proizlazi da je u stvari 1/10 zgrade u privatnom vlasništvu bivših stanara – sadašnjih vlasnika stanova. Zgrada do danas nije etažirana, što bi bilo nužno učiniti da se iz zemljišnih knjiga briše formalno upisani suvlasnički dio Grada Rijeke i samo zato se u pojedinim dokumentima pojavljuje Grad Rijeka kao vlasnik 1/10 objekta.

Unatoč tome što Grad Rijeka nema nikakav udio u vlasništvu Teatra Fenice, budući da se radi o značajnom kulturnom dobru, Grad Rijeka je zainteresiran za njegovo stavljanje u funkciju što ne mora nužno biti realizirano kupnjom jer se programska djelatnost u objektu može ostvariti kroz različite oblike suradnje.

Do tada Grad Rijeka za Teatro Fenice čini ono što može pa je tako još 2011. godine za Rijekakino u proračunu bilo osigurano milijun kuna iz spomeničke rente za sanaciju krova i pročelja zgrade. No, Rijekakino, uz obrazloženje da nemaju dovoljno vlastitih sredstava potrebnih za obnovu pročelja i fasade, nije nikada iskoristilo ova sredstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here