Home Vijesti Sastali se Filipović i Tomašević: Ima puno toga što nas spaja!

Sastali se Filipović i Tomašević: Ima puno toga što nas spaja!

150
0

Predstavnici Grada Zagreba u Rijeci sudjeluju na godišnjoj konferenciji Akademije za politički razvoj te je u sklopu njihova boravka održan i radni sastanak s predstavnicima Grada Rijeke. Na sastanku se, između ostaloga, razgovaralo o priuštivom stanovanju, energetskoj krizi i njezinom utjecaj na proračune jedinica lokalne samouprave, zbrinjavanju otpada, velikim infrastrukturnim projektima, programima predškolskog odgoja i obrazovanja te programima građanskoga odgoja i obrazovanja, kao i trenutnoj migrantskoj krizi. Tijekom radnog sastanka dogovoren je i niz operativnih sastanaka, kako bi se o zajedničkim problemima s kojima se susreću Rijeka i Zagreb dogovorila daljnja suradnja i zajednički nastup pred nadležnim državnim tijelima.

Riječki gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo što u riječkoj gradskoj upravi po prvi put boravi zagrebački gradonačelnik.
„Dotakli smo se mnogih tema koje muče naše sugrađane, prvenstveno cijena energenata i priuštivog stanovanja. U Rijeci je sredinom godine održana velika konferencija, gdje smo definirali smjer kojim želimo ići, a to je da s privatnim partnerima želimo pronaći način kako mladim obiteljima omogućiti najam stana. Uvažavajući uložene napore u program poticane stanogradnje, mislimo kako taj program nije dovoljan za rješavanje stambenog pitanja mladih, koji se perpetuira na način da mlade obitelji ne mogu po pristupačnim cijenama niti kupiti niti iznajmiti stan. To je nešto čime ćemo se baviti i budućnosti i odovuda kreće zajednička inicijativa prema resornim ministarstvima i nadležnim državnim tijelima da pokušamo naći zajednički jezik, po mogućnosti prateći austrijski model, gdje je priuštivo stanovanje riješeno na zadovoljavajući način“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako je na sastanku bilo riječi o izazovu s kojima se susreću oba grada, a to je osiguravanje dostatnih kapaciteta u vrtićima i jaslicama. Također, na sastanku su uspoređeni i modeli građanskog odgoja i obrazovanja koji se provode u Rijeci i Zagrebu. Izrazivši zadovoljstvo što se upravo iz Rijeke program građanskog odgoja i obrazovanja kapilarno širi Hrvatskom, gradonačelnik Filipović naglasio je kako bi ipak najoptimalnije rješenje bilo da se s nacionalne razine građanski odgoj i obrazovanje uvede kao obavezni predmet u škole.

„Drago mi da je da danas iz Rijeke šaljemo poruku suradnje našeg glavnog grada i Rijeke kao trećeg najvećeg grada i najveće hrvatske luke. Ima puno toga što nas spaja i nadam se da ćemo na tome raditi i u budućnosti.

Zagrebački gradonačelnik Tomašević zahvalio se na prilici da se na radnom sastanku raspravlja o mnogim bitnim temama za funkcioniranje dva velika grada.
„Željeli smo iskoristi svoj boravak u Rijeci iskoristiti za radni dogovor, posebice imajući na umu da Rijeka i Zagreb imaju progresivnu vlast i da neke progresivne ideje i inicijative kreću upravo iz ovih gradova“, kazao je gradonačelnik Tomašević, dodavši kako je jako bitno da Zagreb i Rijeka imaju dobru suradnju i koordinaciju.

Govoreći o priuštivom stanovanju, gradonačelnik Tomašević je naglasio kako se u Gradu Zagrebu ispituju različiti modeli osiguravanja stanova za najam.
„Želimo ovu temu puno šire otvoriti u hrvatskoj javnosti i u razgovoru s državnim institucijama, s ciljem da konačno dobijemo adekvatnu stambenu politiku za 21. stoljeće, jer je ovako dalje više neće moći. Sve više mladih obitelji ne može si priuštiti kupovinu stana i osuđeni su na najam, koji je nereguliran i nesiguran. To sad postaje jedan od najvećih problema Hrvatske i jedan od najvećih problema demokratske politike – jer ako ne možemo mladim obiteljima osigurati pruštivo stanovanje, onda ih nećemo niti imati“, poručio je gradonačelnik Tomašević.

Gradonačelnik Tomašević je naglasio kako se, slijedeći primjer Rijeke, u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama provodi program građanskog odgoja i obrazovanja, iako po drugačijem modelu.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš te savjetnica gradonačelnika Grada Rijeke za razvoj i gospodarstvo Nataša Zrilić.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika naglasila je kako je i Zagrebu jedna od aktualnih problematika kapaciteta predškolskih ustanova, što se pokušava riješiti ubrzanom izgradnjom novih vrtića.
„Grad Zagreb je pod velikim pritiskom da istovremeno ubrzano gradi vrtićke kapacitete i odgovara na izazov što su odgajatelji jedno od deficitarnih zanimanja u čitavoj Hrvatskoj, a posebice u velikim gradovima. Zagreb je od prošle godine promijenio sustav stipendiranja, istaknuvši deficitarna zanimanja i posebice odgojitelje kao jedno od takvih zanimanja. Time se trudimo potaknuti mlade ljude na izbor tog zanimanja i onda ih zadržati u gradu Zagrebu, ali pored toga važno je i unaprijediti uvjete rada,“ poručila je Dolenec.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o današnjem prosvjedu u Zagrebu, na kojem odgojitelji, između ostaloga, upozoravaju na preopterećenost i nedostatak odgojitelja te te neujednačenost plaće, gradonačelnik Filipović je odgovorio:
„Svakako se trudimo u lokalnim proračunima iznaći mogućnosti, naravno sukladno mogućnostima proračuna, da odgovorimo na zahtjeve odgajatelja. Svjestan sam da se velik broj ljudi teško nosi s inflacijom. U proračunu za iduću godinu smo osigurali 6 i pol milijuna kuna više nego ove upravo za materijalna prava zaposlenih u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, More i Sušak, što znači da se 648 zaposlenika može nadati većim materijalnim pravima. Naravno da je proces kolektivnog pregovaranja u tijeku i vidjet ćemo što će iznjedriti. S naše razine mislim da smo učinili jedan veliki iskorak, no isto tako mislim da je to i stvar dostupnosti, i socijalnog programa i toga da bi svako dijete u Hrvatskoj, bez obzira na gradu kojem živi, trebalo imati dostupan predškolski odgoj, a samim time i da bi odgajatelji na razini cijele Hrvatske trebali imati ujednačena materijalna prava“, poručio je Filipović.

Previous articleNives Celzijus nastavlja privlačiti pažnju provokativnim fotografijama: ‘Moćno i sočno!’
Next articleDio željezničkog kolodvora će se ograditi i opremiti za boravak migranata!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here