Home Kolumne ANALIZA: SDP gubi i glasove i koalicijske partnere u 8. izbornoj jedinici

ANALIZA: SDP gubi i glasove i koalicijske partnere u 8. izbornoj jedinici

346
0
Nema odluke o nastavku koalicije IDS-a sa SDP-om
osma
SDP-ova ‘kvadratura kruga’ u 8. izbornoj jedinici

Dani SDP-ovog ponosa i slave kada je u osmoj izbornoj jedinici s partnerima osvajao 11 mandata danas se čine kao daleka prošlost. Sve tanja biračka podrška, a sve veći apetiti koalicijskih partnera doveli su ovu stranku pred svojevrsnu ‘kvadraturu kruga’ u do sada najjačem biračkom uporištu koje obuhvaća Istru i Rijeku. Najoptimističnije procjene naime govore da bi u proširenom sastavu Kukuriku koalicija danas mogla računati na najviše osam mandata, a SDP-ovi koalicijski partneri upravo ovdje očekuju garantiranih šest ulaznih mjesta. Tri za IDS, a po jedno za HNS, HSU i Laburiste. Takva raspodjela karata ostavila bi SDP-u dva ponižavajuća mandata u izbornoj jedinici u kojoj je uvijek bio najjači i zato nije vjerojatna. Očekivano pojačanje Kukuriku koalicije s Laburistima u osmoj jedinici SDP-ovcima dodatno komplicira situaciju jer Laburisti ne donose ni približno dovoljno glasova za jedan mandat, a očekuje se da će podršku na nacionalnoj razini naplatiti baš u ovoj izbornoj jedinici iz koje dolazi njihova predsjednica. Slično je i s HSU-om koji će podršku u ostalim dijelovima Hrvatske naplatiti ulaskom svog predsjednika u 8.jedinici. Moguće su iz tog razloga određene kompenzacije u 7. izbornoj jedinici ali ni tu nema dovoljno prostora za rješenje problema koji sada izgleda nerazriješiv.

Iz tog razloga postoji vrlo velika vjerojatnost raspada Kukuriku koalicije na dva ili tri bloka uz ulazak novih igrača koji će dodatno zagorčati život dosadašnjim neprikosnovenim favoritima. Za sada je jedino stabilna pozicija HDZ-ove koalicije koja se više neće širiti i može računati na barem tri stabilna mandata. Sve ostale kombinacije su otvorene, a ima ih doista bezbroj.

IDS pregovara o samostalnom izlasku na izbore ili u kombinaciji s HNS-om ili PGS-om ili Zelenima ili nekim četvrtim. U igru će sigurno ući Ivo Josipović sa svojom novom strankom Naprijed Hrvatska koja u 8. izbornoj jedinici pregovara s PGS-om, Listom za Rijeku i IDS-om. Slijedi niz stranaka ili lista koje na izbore najvjerojatnije izlaze samostalno i ostaju ispod izbornog praga ali bi mogli značajno utjecati na rezultate. To su Orah, Živi zid i NL Slavka Linića. Istarski demokrati Damira Kajina uživaju određenu podršku u istarskom dijelu izborne jedinice ali s kvarnerskim dijelom ostaju ispod izbornog praga i traže koalicijske partnere. Mogao bi to biti i SDP ali pod uvjetom da koaliciju prethodno napusti IDS koji bi sigurno blokirao ulazak ‘neprijateljskog elementa’. Ionako kompliciranu situaciju mogla bi dodatno zakomplicirati pojava Mosta koji u 8. izbornoj jedinici pregovara o zajedničkom izlasku na izbore s nezavisnima, Akcijom mladih i Listom za Rijeku.

Nikada veća gužva u šesnaestercu u najkompliciranijoj izbornoj jedinici. Odgovor na pitanje tko će ovdje na izbore izaći u kojoj kombinaciji vjerojatno neće donijeti ni ljeto koje je pred nama.(rd)

Previous articleBritish American Tobacco kupuje TDR!
Next articleSNH Novi list: Cilj Alberta Faggiana i Zagrebačke banke su nekretnine bez dugova

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here