Home Mozaik Sexpertiza by Marija A. Štrajh: SLOMI STEREOTIP!

Sexpertiza by Marija A. Štrajh: SLOMI STEREOTIP!

77
0

Koliko nam godina treba da se oljuštimo od nekog obrasca koji su nam nametnuli još od malena pa nismo imali cajta shvatiti već se zapitati nek u poodmakloj dobi kako je moguće živjeti u takvom okviru, a nismo ga birali? Nametnut je obrazac sinovima da su moraju biti macho, a ženama da se udaju. Nametnut je obrazac da je žena drolja ako je imala više frajera i otvoreno voli seks. Isto tako da je frajer frajer jer ih ima na svakom koraku. Sve su te sheme iste i dosadne. Isto tako žena je ludara ako ima puno mačaka ili žena kad šeće psa sigurno traži nekog jebača ili vezu. Većini ne pada na pamet da možda osobe spašavaju jadna bića od baš tih ljudi koji žive na predrasudama, npr.

Silne gluposti su nas učili i to tko: roditelji, društvo, mediji, susjedi, rođaci, prijatelji, uglavnom svi koji su si uzimali za pravo usmjeravati nas u životu. I tako prođe vrijeme.

Ostare mnogi u svojim šprancama iz kojih nikako ne izlaze jer nisu niti svjesni da žive u njima, čak se i zdušno bore za te svoje stavove koje im je netko usadio u mozak. Iz tih obrazaca koji poslije postaju stereotipi dolazi do sukoba našprancanih i onih koji su otišli level up. I tako nastaje i društveni kaos.

Šovinizmi i rasizmi svih vrsta rađaju se iz obiteljskih obrazaca baš kao i društvenih koji filtriraju načine razmišljanja kroz razne plasmane. Ponekad se dogodi da se momčić ili curka osvijeste i shvate da su bili glupi. Ne zato što su glupi već zato što odjednom skuže da postoji još milijun stavova, opcija, razmišljanja i koje možeš sam birati bez da ti itko brani, kao i načina života. Srećom ne postoji zakon o obaveznom jednostranom razmišljanju. Samo bi još i to trebalo!

Ali postoje filteri, lažne informacije i pritisci gdje se mozgove tjera u strah od promjena i iskakanja iz okoline te ne stigneš preispitati.

Mozak je kao kompjuter, možeš ga nafilati svačim, ubaciti mu neki virus, srušiti ga po potrebi i opet ga staviti u drugi sustav. E sad, kad se to shvati, onda odjednom možeš birati svoj sustav, svoju zaštitu i živjeti.

Stoga cijenim Internet uz sve opasnosti koje nosi jer je stjecište svakakvog trasha i pametnih stvari te je ljudima dato da biraju. I neka glup ostane glup, ali neka ide u svoju rupu, a ostalima neka se oslobodi prostor za pravu proaktivnost nezamrljanu nametnim shemama i kodovima koje samo neki mogu čitati između redova. Sublimirane poruke ječe posvugdje jer smo okruženi ljudima ispranog mozga, baš kao i interesima skupina i vrijeme je da se stvori prava edukacija razaznavanja umetanja u nas ono što nije dijelom nas.

Previous articleSrbi ljutiti zbog prijevoda Konstraktine pjesme: ‘Nedopustivo, ovo je sabotaža’
Next articleTalijani: Preokret oko Perišića. Sve je dogovorio s novim klubom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here