Biznis

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja moli vjerovnike za jednodnevnu deblokadu računa

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja moli vjerovnike za jednodnevnu deblokadu računa

Predstavnici Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja u ponedjeljak su upozorili da je opstojnost tog brodogradilišta upitna zbog dugotrajne blokade računa i neisplate rujanske plaće pa su vjerovnike zamolili za jednodnevnu deblokadu računa i najavili da će, ako plaće danas ne budu isplaćene, sutra zatražiti pokretanje postupka mirenja.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da su rujanske plaće u 3. maju trebale biti isplaćene danas, pa će, ako ne budu isplaćene ni sutra, pokrenuti postupak mirenja. Pozvao je vjerovnike 3. maja – dobavljače i kooperante da barem na dan deblokiraju račun, jer se bliži 24. listopada, kada će račun 3. maja biti blokiran više od 60 dana, što znači i prijeteći stečaj.

Pozvao je sve radnike, koji su dioničari Uljanika da dođu na sutrašnju Skupštinu dioničara te da ne daju razrješenicu Upravi ni Nadzornom odboru, da izaberu novi Nadzorni odbor, u kojemu bi bio i jedan predstavnik 3. maja te da potom za novog direktora 3. maja izaberu nekoga od zaposlenika riječkog brodogradilišta.

Naglasio je da poziva Vladu i ministarstva gospodarstva i financija da se aktivno uključe u rješavanje deblokade računa, jer je, kako je rekao, problem veliki, a vrijeme prolazi.

Stečaj nije opcija za 3. maj, naglasio je Šoljić te je pozvao uprave Uljanika i 3. maja da konačno razgovaraju s dobavljačima i kooperantima, kako bi se na jedan dan deblokirao račun 3. maja. Vjerujem da kooperanti, dobavljači i brodovlasnici imaju interesa nastaviti graditi brodove u 3. maju, dodao je.
Po riječima Šoljića, stanje u 3. maju je sve napetije, radnici iščekuju što će biti i hoće li biti osigurane plaće.

U knjizi narudžaba tog brodogradilišta, nakon što je u petak najavljen postupak otkazivanja ugovora za još četiri broda, sada je samo jedan brod, koji se nalazi na vezu u Puli, rekao je.

“Mi smo u talačkoj krizi jer se 3. maj trenutačno drži kao talac odnosa između Uljanika, Vlade i Europske komisije,” ocijenio je Šoljić i još jednom zamolio Vladu i Ministarstvo gospodarstva da pomognu u vezi s deblokadom računa, isplatom plaća i razgovora s vjerovnicima, dobavljačima i brodovlasnicima.

“Još imamo znanja, stručnosti i i imovine, ali nam je važna svaka minuta,” zaključio je Šoljić.

I član Sindikalnog odbora Veljko Todorović pozvao je sve vjerovnike, dobavljače i kooperante da omoguće jednodnevnu deblokadu, što bi, kako je rekao, omogućilo 3. maju još 60 dana života i spriječio stečaj. Na upit o planu restrukturiranja Uljanika, koji bi omogućio i nastavak poslovanja 3. maja, rekao je da jedni govore da su ga poslali, drugi da ga nisu dobili, a da radnici plan nisu vidjeli. Ako plaća ne bude, nakon postupka mirenja idemo dalje, rekao je.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Čačić: Problem nije Uljanik grupa nego Uljanik, 3.maj nema problem!

spMarch 21, 2019

U 2017. godini poduzetnici s područja Urbane aglomeracije Rijeka povećali izvoz 15,3%

spMarch 14, 2019

Treći put odgođen stečaj 3. maja

spMarch 12, 2019

Uljanik pred konačnim slomom, Vlada će pokušati spasiti 3.maj

spMarch 9, 2019

Članica Liste za Rijeku Nelida Pogačić u izvršnom odboru EFA-e

spMarch 8, 2019

Horvat: Stvari su se u Uljaniku prikrivale godinama, netko će morati odgovarati

spMarch 8, 2019

Radnici skupljaju potpise za stečaj 3. maja

spMarch 7, 2019

Mađari zainteresirani za plin s hrvatskog LNG-a

spMarch 7, 2019

Horvat o Uljaniku: Ostvare li se dobre stvari koje pripremamo, neće biti stečaja

spMarch 6, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.