Biznis

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja moli vjerovnike za jednodnevnu deblokadu računa

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja moli vjerovnike za jednodnevnu deblokadu računa

Predstavnici Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja u ponedjeljak su upozorili da je opstojnost tog brodogradilišta upitna zbog dugotrajne blokade računa i neisplate rujanske plaće pa su vjerovnike zamolili za jednodnevnu deblokadu računa i najavili da će, ako plaće danas ne budu isplaćene, sutra zatražiti pokretanje postupka mirenja.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da su rujanske plaće u 3. maju trebale biti isplaćene danas, pa će, ako ne budu isplaćene ni sutra, pokrenuti postupak mirenja. Pozvao je vjerovnike 3. maja – dobavljače i kooperante da barem na dan deblokiraju račun, jer se bliži 24. listopada, kada će račun 3. maja biti blokiran više od 60 dana, što znači i prijeteći stečaj.

Pozvao je sve radnike, koji su dioničari Uljanika da dođu na sutrašnju Skupštinu dioničara te da ne daju razrješenicu Upravi ni Nadzornom odboru, da izaberu novi Nadzorni odbor, u kojemu bi bio i jedan predstavnik 3. maja te da potom za novog direktora 3. maja izaberu nekoga od zaposlenika riječkog brodogradilišta.

Naglasio je da poziva Vladu i ministarstva gospodarstva i financija da se aktivno uključe u rješavanje deblokade računa, jer je, kako je rekao, problem veliki, a vrijeme prolazi.

Stečaj nije opcija za 3. maj, naglasio je Šoljić te je pozvao uprave Uljanika i 3. maja da konačno razgovaraju s dobavljačima i kooperantima, kako bi se na jedan dan deblokirao račun 3. maja. Vjerujem da kooperanti, dobavljači i brodovlasnici imaju interesa nastaviti graditi brodove u 3. maju, dodao je.
Po riječima Šoljića, stanje u 3. maju je sve napetije, radnici iščekuju što će biti i hoće li biti osigurane plaće.

U knjizi narudžaba tog brodogradilišta, nakon što je u petak najavljen postupak otkazivanja ugovora za još četiri broda, sada je samo jedan brod, koji se nalazi na vezu u Puli, rekao je.

“Mi smo u talačkoj krizi jer se 3. maj trenutačno drži kao talac odnosa između Uljanika, Vlade i Europske komisije,” ocijenio je Šoljić i još jednom zamolio Vladu i Ministarstvo gospodarstva da pomognu u vezi s deblokadom računa, isplatom plaća i razgovora s vjerovnicima, dobavljačima i brodovlasnicima.

“Još imamo znanja, stručnosti i i imovine, ali nam je važna svaka minuta,” zaključio je Šoljić.

I član Sindikalnog odbora Veljko Todorović pozvao je sve vjerovnike, dobavljače i kooperante da omoguće jednodnevnu deblokadu, što bi, kako je rekao, omogućilo 3. maju još 60 dana života i spriječio stečaj. Na upit o planu restrukturiranja Uljanika, koji bi omogućio i nastavak poslovanja 3. maja, rekao je da jedni govore da su ga poslali, drugi da ga nisu dobili, a da radnici plan nisu vidjeli. Ako plaća ne bude, nakon postupka mirenja idemo dalje, rekao je.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Trgovački sud imenovao privremenog stečajnog upravitelja 3.maja

spJanuary 4, 2019

Goran Frković i Vjekoslav Dorić novi članovi Uprave Jadrolinije

spDecember 18, 2018

Ministar Horvat: Vlada ima dva potencijalna partnera za Uljanik i 3. maj

spDecember 13, 2018

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.