Vijesti

Župan Komadina: Krajnji rok za reakciju Vlade prema 3.maju, a Skupština Uljanika mora smijeniti upravu

Župan Komadina: Krajnji rok za reakciju Vlade prema 3.maju, a Skupština Uljanika mora smijeniti upravu

Župan Zlatko Komadina, zamjenik župana Petar Mamula te pročelnik Ureda županije Goran Petrc na redovnom tjednom press kolegiju izvijestili su novinare vezano uz aktualnosti u Primorsko-goranskoj županiji.

Župan je istaknuo kako očekuje od resornog ministarstva plan za očuvanje brodogradnje, a što se tiče interesa Županije, fokus je na „ 3. maju“. Vlada je pojedinačno najveći dioničar Uljanika s 30 posto udjela te kao takva ima upravljačku i legislativnu moć. „Sutra je skupština Uljanika te očekujemo novu upravu, a sukladno tome i novu upravu 3. maja,“ dodao je župan te naglasio kako je 23. listopada krajnji rok za poduzimanje mjera s obzirom da se upravo toga dana navršava 60 dana blokade računa „3. maja“ što podrazumijeva direktan stečaj. Pozvao je Vladu da reagira jer vremena nema. „Vlada mora aktivno preuzeti plan restrukturiranja i poslati ga u Bruxelles kao plan Vlade RH. Tada to daje jamstvo brodovlasnicima u činjenje i u sigurnost njihovih narudžbi i sigurnost brodogradnje u Puli i u Rijeci,“ zaključio je župan. Nastavio je temom Marišćine istaknuvši kako je potrebno detektirati koje su greške u postupanju s otpadom učinjene s obzirom na postojanje smrada te da uprava mora dati razuman rok za otklanjanje problema, ne duži od kraja ove godine, u suprotnom mora odstupiti.

Zamjenik Mamula informirao je novinare o tijeku rasprave o izradi master plana turizma Gorskog kotara te se osvrnuo na posljednji sastanak u Ministarstvu turizma s resornim ministrom Garijem Cappellijem te direktorom HTZ Kristjanom Staničićem. Koraci koji moraju prethoditi su dogovor na koordinaciji načelnika i gradonačelnika te potpisivanje sporazuma. Ministarstvo će snositi veći dio troškova, dok će Primorsko-goranska županija pomoći općinama i gradovima Gorskog kotara u podmirivanju ostatka troškova izrade master plana. Zamjenik Mamula izvijestio je o tijeku projekta izgradnje velike volijere u okviru zaštite tetrijeba gluhana kojeg od 2014. godine Županija financijski pomaže te je do danas uložila oko 390 tisuća kuna. Završetak izgradnje volijere planiran je u 2019. godini. Udruga za zaštitu životinja „Tetrijeb“ osnovana je 19. siječnja 2012. godine, broji 64 člana. Volijera ima svrhu pripremiti ptice za samostalan život (bez prisutnosti čovjeka, automatske hranilice, videonadzor).Osim repopulacije tetrijeba gluhana kao temeljne svrhe provedbe projekta, druga svrha je obogatiti turističku ponudu Gorskog kotara.

Također, zamjenik Mamula izvijestio je o rasporedu proračunskih sredstava za potpore aktivnostima iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima te je sukladno tome Društvu multiple skleroze PGŽ dodijeljeno 5 tisuća kuna za potporu organizaciji međunarodnog susreta s udrugama oboljelih od multiple skleroze iz Makedonije i Srbije, Franjevačkom svjetovnom redu, Mjesnom bratstvu Trsat dodijeljeno 4,5 tisuća kuna za potporu pokrića troškova psihologa u prihvatilištu za beskućnike, Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka dodijeljeno je 5 tisuća kuna za potporu nabavci kućnog bicikla namijenjenog vježbanju mladih osoba s invaliditetom, a Savezu antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 5 tisuća kuna za potporu u pokriću troškova organizacije 10. Ljetnog memorijala mira u Mrkoplju. Na pitanje novinara o izjavi koju je dao kao član delegacije PGŽ u Čačku, iskoristio je priliku da se javno ispriča. „Zbog činjenice da je izjava, onako kako je interpretirana od kolega iz HDZ-a, izazvala veliku buru u javnosti, iskoristit ću ovu priliku da se javno ispričam svim građanima kojima je možda izazvala negativne emocije,“ kazao je zamjenik Mamula.

Pročelnik Goran Petrc izvijestio je o nacrtu prijedloga Odluke o prihvaćanju usklađene procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija te projektu energetske obnove upravne zgrade u Centru za obuku interventnih službi PGŽ. Svakih 5 godina Županija je dužna izraditi procjenu ugroženosti od požara, a ustanovljena su 4 osnovna potencijalno opasna područja – Dina, INA, JANAF te termoelektrana. Vatrogasna zajednica PGŽ u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom prijavila je glavni objekt centra u Šapjanama na program energetske obnove pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost investicije je oko 3 milijuna kuna, a u slučaju prihvaćanja projekta, odobrena bi bila bespovratna sredstva u iznosu od 1,12 milijuna kuna dok bi ostatak financirala PGŽ te Vatrogasna zajednica PGŽ.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Podvežica

spMarch 21, 2019

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.