Biznis

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu zaštite na radu

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu zaštite na radu

Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ, a na dnevnom redu bili su prezentacija pokazatelja o ozljedama na radu na nacionalnoj, sektorskoj i županijskoj razini, ciljevi kampanje Europske agencije za zaštitu na radu „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima“ te izmjene i dopune Zakona o zaštiti na radu.

Po završetku sjednice, novinarima su se obratili predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ Damir Bačinović te ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović.
Damir Bačinović istaknuo je kako je iza njih jedna izrazito konstruktivna sjednica na kojoj su imali priliku ugostiti instituciju koja predstavlja zaštitu na radu, a prisustvovali su i poslodavci, stručnjaci te inženjeri zaštite na radu.

Vitomir Begović naglasio je važnost prevencije te utvrđivanja rizika u zaštiti na radu, odnosno sprečavanju ozljeda i bolesti. U 2017. godini prijavljeno je 17.768 ozljeda na radu, bilo na mjestu rada ili prilikom dolaska ili odlaska na posao, od kojih je 1.800 bilo teških, a ostale ozlijede bile su lakše. 14.400 ozljeda dogodilo se na mjestu rada, a 3.333 prilikom dolaska i odlaska na posao. Stopa ozlijeđenih na 1000 radnika za područje cijele Hrvatske je 13,01, a županijski prosjek je nešto viši te iznosi 14,47. Najviše prijavljenih ozljeda na radu je u sektoru prerađivačke industrije, trgovine, zdravstva te uslužnih djelatnosti.

Vitomir Begović istaknuo je kao cilj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu edukacija, donošenje akcijskih planova za unapređivanje zaštite na radu te donošenje konkretnih mjera kako bi se smanjio broj ozlijeđenih na radnom mjestu. Zaključio je kako u sigurnosti na radu manje znači više, dakle manje ozljeda znači manje izostanaka s radnog mjesta što samim time podrazumijeva više sredstava za poboljšanje uvjeta rada.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Lošinjskom hotelu Aurora gosti dodijelili vrijedno priznanje

spFebruary 14, 2019

Amerikanci spašavaju LNG terminal na Krku? Washington od Mađarske traži uvoz LNG-a s Krka!

spFebruary 9, 2019

Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

spFebruary 9, 2019

Ove godine u Rijeku stiže rekordan broj kruzera!

spFebruary 8, 2019

Odgođen stečaj 3.maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa?

spFebruary 6, 2019

Trgovački sud odlučuje o stečaju 3. maja

spFebruary 6, 2019

Pojeftinio benzin

spFebruary 5, 2019

Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

spFebruary 2, 2019

Riječki SDP-ovac postao stečajni upravitelj Uljanika!

spJanuary 29, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.