Home Vijesti Slovačka šalje MiG-ove 29 Kijevu?

Slovačka šalje MiG-ove 29 Kijevu?

188
0

Slovačka će razmotriti ideju da Ukrajini pošalje svoje borbene avione MiG-29, ali samo ako zauzvrat dobije alternativnu zaštitu za svoj zračni prostora.

Slovačka je jedna od tri europske NATO članice, uz Bugarsku i Poljsku, čije zračne snage i dalje u svojem sastavu imaju operativne MiG-ove 29 kojima bi mogli letjeti i ukrajinski piloti (bez da moraju prolaziti kroz više tjedana ili mjeseci obuke, što bi vjerojatno bio slučaj s borbenim avionima zapadne proizvodnje).

Ukrajina od zapadnih saveznika traži teško naoružanje i zrakoplove otkad ju je Rusija napala 24. veljače. Zapad to sve više i čini, no raniji razgovori o avionima MiG-29 zaustavljeni su jer se plan smatrao preriskantnim zbog tenzija između Rusije i NATO-a.

Slovačka inače ima 11 operativnih MiG-ova 29. Bratislava je Kijevu prošlog tjedna već prepustila svoj sovjetski protuzračni sustav S-300.

– Nakon što se Ruska Federacija počela tako ponašati, sovjetsko naoružanje postaje veoma riskantno. Stoga je vaše pitanje na mjestu te se razmatra, odgovorio je premijer Eduard Heger na pitanje novinara o mogućnosti davanja Migova Ukrajini i zahtjeva zapadnim saveznicima da štite njen zračni prostor.

– Postsovjetska oprema nije održiva bez ruske opskrbe, a u ovom trenutku ju ni ne želimo, dodao je slovački premijer.

Slovačka je inače još 2018. godine dogovorila kupnju 14 novih američkih borbenih aviona F-16 block 70/72, a koji bi trebali stići 2024. godine.

Previous articleStrahonja nahvalio suđenje Zebeca!
Next articleAZOV: Rusi napali Mariupol kemijskim oružjem!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here