Home Vijesti Slovenci kontrole na granicama produljuju sve do ljeta!

Slovenci kontrole na granicama produljuju sve do ljeta!

124
0

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar danas je vladu Slovenije na sjednici upoznao s razlozima za uvođenje privremenog ponovnog inspekcijskog nadzora na unutarnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom u trajanju od šest mjeseci, počevši od 22. prosinca. Zadužio je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da o namjeravanom uvođenju kontrole izvijesti države članice Europske unije i Europsku komisiju.

Kako je na konferenciji za novinare rekao ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, Ministarstvo je takvu mjeru vladi predložilo zbog više razine terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja. Kada sigurnosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta, dodao je.

Slovenski je ministar unutarnjih poslova istaknuo da je opasnost od terorizma u Europskoj uniji velika, a sukob na Bliskom istoku daleko od kraja. “Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni.”

Poklukar je objasnio da je Slovenija sadašnju graničnu kontrolu do dva mjeseca uvela u skladu s člankom 28. Schengenskog zakonika, dok će šestomjesečnu kontrolu uvesti prema drugoj pravnoj osnovi, prema člancima 27. i 25. Schengenskog zakonika.

“U vrijeme kada je Slovenija uspostavila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, evidentirana su 52 kaznena djela na samoj graničnoj kontroli i nemali broj takozvanih schengenskih pogodaka, gdje policija evidentira u schengenskom informacijskom sustavu osobe koje su već počinile kaznena djela u Europskoj uniji, potencijalna kaznena djela, gdje im se postupa jer im je zabranjen ulazak u Europsku uniju“, predstavio je ministar Poklukar navodna postignuća nadzora granica.

Slovenski mediji navode kako je slovenska policija ove godine zabilježila 52.506 neovlaštenih prelazaka državne granice, od čega je velika većina bila na granici s Hrvatskom. U srpnju, kolovozu i rujnu zabilježen je porast trenda prijelaza, no u listopadu se ponovno smirio. Uvođenjem novih kontrola obrađeno je 3709 neovlaštenih prelazaka granice, i u ovom slučaju velika većina na granici s Hrvatskom.

Slovenija je granične kontrole uvela 21. listopada nakon odluke Italije da kontrolira slovensku granicu. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Previous articleHrvatska će zbog rata ponovno biti domaćin EP u vaterpolu!
Next articleBoksački svijet ismijava Hrgovića zbog izbora suparnika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here