Home Vijesti Slučaj Tržnice: Vrhovnik mozak operacije, Linić izvršitelj?

Slučaj Tržnice: Vrhovnik mozak operacije, Linić izvršitelj?

884
2

Riječku i nacionalnu scenu posljednjih tjedana potresa afera vezana uz gradske tržnice, privatnu tvrtku koja se u posljednjih 18 godina raznim pretvorbeno-privatizacijskim metodama “izborila” za poziciju monopolista zelenog trbuha kvarnerske metropole. Policijskom kaznenom prijavom aktualnog riječkog gradonačelnika i člana predsjedništva SDP-a, Vojka Obersnela tereti se za gospodarski kriminal težak više od 80 milijuna kuna. U istjerivanju tzv. korupcijskih kapitalaca dohvaćena je i Rijeka, grad koji je već 20 godina pod vladavinom SDP-a, piše Jutarnji list koji je aferu Tržnice uvrstio među 13 najznačajnijih afera koje su potresle Hrvatsku.

linic2
Slavko Linić: Van dohvata kaznenog progona

Uz Obersnela su optuženi njegova šefica komunalnog odjela Irena Miličević, te bivši pročelnik tog odjela, Vladimir Bizjak i nekadašnji direktor Tržnica, Zoran Luštica. Za sada van dohvata kaznenog progona ostao je najmoćniji riječki SDP-ovac Slavko Linić, ali i samozatajni tajkun i vlasnik Tržnica, Ivan Franolić , također SDP-ovac s odrađene dvije godine saborskog mandata od 1990. do 1992. Njih su dvojica u stvari ključni akteri slučaja koji je danas pod lupom istražitelja. Još 1992. godine Linić i Franolić zasadili su korijene afere sklapajući sudsku nagodbu, odnosno potpisujući 15-godišnji ugovor kojim je trbuh trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj prepušten u ruke privatnog vlasnika. Tako je Franolićevim Tržnicama omogućen monopolistički rad na temelju kojega je postao jedan od najbogatijih ljudi Rijeke. Godinu prije isteka 15-godišnjeg koncesijskog ugovora s Gradom, kapital iz Tržnica investirao je u kupnju većinskih vlasničkih udjela u Jadran hotelima, riječku hotelsko-ugostiteljsku tvrtku u čijem su sastavu bila četiri gradska hotela, doduše u to vrijeme potpuno zapuštena, te veliki kompleks Uvala Scott i nekoliko restorana na atraktivnim lokacijama.

Uz to, po sličnom modelu kao i u slučaju Tržnica, Franolić se nakon dugogodišnje sudske borbe domogao i vrijednih nekretnina i zemljišta tvrtke PSC Lovorka, nekadašnjeg omladinskog naselja izgrađenog u radnim akcijama. Njegovo se carstvo danas procjenjuje na 50 milijuna eura. Za sada je jedina žrtva u toj aferi glavni riječki tužitelj Doris Hrast kojeg njegov šef Mladen Bajić okrivljuje da je svojim nepostupanjem Linićev i Franolićev progon odveo u zastaru. Cijela kronologija ovog slučaja starog 18 godina govori da se priča zataškavala ili iza slučaja ne nema ozbiljnih kaznenih djela.

Mnogi analitičari tog vremena mišljenja su kako je upravo Vrhovnik bio “mozak” svih Franolićevih poteza, a u tim ih je godinama vezalo blisko prijateljstvo. Djelomični dokazi takvih tvrdnji pronalaze se u činjenici da su Vrhovnik i članovi njegove obitelji imali određene vlasničke udjele u nekim Franolićevim tvrtkama i bili na upravljačkim mjestima. O navodnim sumnjivim poslovima i ugovorima između Grada i Tržnica na kojima se obogatio brujalo je riječko Korzo, no s razine kuloara na politički teren prvi je tu temu još 2001. godine podigao pokojni Vladimir Bebić, a cijelu se karijeru obračunavao s Linićem i Obersnelom.

Nažalost, njegove sumnje tada nikoga nisu zanimale, a da jesu situacija bi danas bila drukčija. Jer da su istražni organi temeljito pristupili slučaju Tržnice, Obersnel zasigurno ne bi bio u prilici potpisati novi koncesijski ugovor ili bi se dogodio pod drukčijim uvjetima, piše Jutarnji list.

2 COMMENTS

  1. slucaj teatro fenice. u ovom slucaju stavljanje u gradsko vlasnistvo vise nije najbolji model cuvanja bastine. alo mladez sdpa di ste?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here