Home Vijesti Smrad uzbunio stanovnike Mlake, Turnića i Podmurvica

Smrad uzbunio stanovnike Mlake, Turnića i Podmurvica

1537
0

Snažan neugodni miris uzbunio je jučer u kasnim poslijepodnevnim satima stanovnike zapadnog dijela Rijeke. Zagušljivi miris nalik onome spaljenih automobilskih guma širio se područjem Mlake, Podmurvica i Turnića, što je izazvalo uznemirene reakcije stanovnika tih gradskih četvrti, koji su u velikom broju telefonom nazivali i našu redakciju. Kao i obično kada je u pitanju zagađenje zraka na tom području, bujica optužbi zabrinutih građana bila je usmjerena prema Ininoj rafineriji Mlaka, kao najvećem zagađivaču. U rafineriji, međutim, negiraju bilo kakvo neuobičajeno ispuštanje plinova ili čestica u atmosferu.
    -Nismo imali nikakvih ekscesa niti poremećaja u proizvodnji. Nije bilo niti promjena u proizvodnom programu, rade se svakodnevni poslovi, a sva postrojenja rade uobičajenim tempom. Uz to moram naglasiti kako nismo primili niti jedan telefonski poziv od strane građana koji inače kada se osjeti bilo kakav neuobičajeni miris obično prvo zovu nas da se raspitaju što se događa. Također nismo primili nikakav poziv inspekcija niti je itko od inspektora zaštite okoliša bio u rafineriji. Sve u svemu, jedan običan radni dan u rafineriji bez ikakvih odstupanja od uobičajene prakse, rekao nam je jučer predvečer Andre Parada, dežurni inženjer u rafineriji Mlaka.
    U Riječkom Centru 112 potvrdili su nam da su i oni primili pozive građana koji su se žalili na neuobičajeni neugodan miris u zraku. O svemu su obavijestili riječki Odjel inspekcijskog nadzora Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a prema njihovim saznanjima na teren je izašla inspektorica zaštite okoliša Blanka Kralj-Bilen. Sinoć međutim, do kasnih večernjih sati Centar 112 nije raspolagao nikakvim detaljnijim informacijama o eventualnom inspekcijskom postupku ili nalazima inspektorice o mogućim uzrocima neobičnog smrada koji se širio gradskim naseljima u blizini rafinerije Mlaka. Sama rafinerija, koja je desetljećima bila uzrok zagađenja u okolnim gradskim četvrtima, zbog čega je kvaliteta zraka na tom području među najlošijima u Hrvatskoj, u idućih bi godinu i pol prema najavama iz Ine trebala prestati s proizvodnjom. U njoj bi naime ostao samo pogon za takozvani blending, odnosno miješanje ulja, što bi stanovnicima Mlake, Turnića i Podmurvica trebalo omogućiti da ipak malo lakše dišu. (novi list)

Previous articleUSB 3.0
Next articleLovrović i Mikuličić petnaesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here