Home Biznis Soros: Za spas eura ostala samo tri mjeseca

Soros: Za spas eura ostala samo tri mjeseca

65
0

Investitor George Soros, koji je tijekom svoje dugogodišnje karijere zaradio milijarde dolara, tvrdi da lideri Europske unije imaju tri mjeseca vremena da spase euro. Vremešni milijarder je do teze o “prozoru od tri mjeseca” u kojemu se euro još može spasiti došao zaključivši da će se klimaks dužničke krize dogoditi u jesen.

Soros upozorava kako će do tada i ekonomija koja je već dugo motor eurozone – ona njemačka – početi slabiti pa će kancelarki Angeli Merkel biti još teže Nijemce uvjeriti da prihvate nove europske odgovornosti, koje bi vjerojatno bile financijske prirode, piše BBC News.

Ipak, nisu sve Soroseve najave tako crne – čekuje da će na izborima u Grčkoj pobijediti stranke koje podržavaju mjere štednje na kojima su Europska središnja banka, Europska unija i Međunarodni monetarni fond inzistirali kada su toj zemlji odobrili pomoć.

Soros smatra da će koalicija stranaka koje podržavaju štednju na izborima osvojiti “tijesnu većinu”, i zato što je “mogućnost izbacivanja iz eurozone dovoljno uplašila Grke”.

Poznati investitor se u govoru održanom na konferenciji u Italiji poprilično obrušio na europske lidere pa je ustvrdio da oni ne razumiju “prirodu krize” i ocijeno kako njezin ključni problem nisu razine duga nego bankarski i problemi konkurentnosti.

Soros ističe kako su zbog toga europske glavešine “primijenile pogrešan lijek”. “Teret duga ne možete smanjiti usporavanjem ekonomije, nego samo tako da rastom izađete iz njega”, zaključio je Soros.(business.hr)

Previous articleKomadinina riječ se ponovno sluša
Next articleS Benkom i Kneževićem sve dogovoreno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here