Home Kolumne Sprema li se još jedna europska ‘traktorijada’?

Sprema li se još jedna europska ‘traktorijada’?

395
0
Piše: Boris Bradarić

Tko sije vjetar žanje oluju, je stara narodna izreka. Ne moramo ići daleko u povijest da bi shvatili značenje tih riječi. Nakon 4 godine etničkog čišćenja i terora nad nesrpskim stanovništom dijela Hrvatske, najveću cijenu ideje Velike Srbije platilo je domicilno srpsko stanovništvo Hrvatske. Sjetimo se Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata i koliko ih je moralo napustiti svoja stoljetna ognjišta (zapadna i istočna Pruska), i koliko je Nijemica bilo silovano od savezničkih vojnika. O tome se u Njemačkoj godinama šutjelo. Zbog krvavih nacističkih ruku, vjerovalo se je da je to katarza kroz koju njemački narod mora proći za sve one užase koji su nacisti napravili drugim narodima.

Duboko sam uvjeren da dobro uvijek pobjeđuje. U prosjeku na zemlji uvijek ima više dobrih ljudi od onih zlih. U prosjeku, u većini zemalja na vlasti su političari i stranke koje drže do minimuma minimuma u respektiranju osnovnih ljudskih prava u odnosu na one koji ubijaju političke ili bilo koje druge protivnike. Što se tiče zapada kojem pripadamo, možda naša liberalna demokracija nije savršena ali u ovom trenutku nema bolje na kugli zemaljskoj. Niti Plenković niti Milanović, koji i nisu baš neki model prosječnog zapadnog političara, ne ubijaju političke protivnike nervnim otrovom Novichokom niti ih šalju 15 godina na robiju ako se usude zucnuti protiv njih. Zapadno pisano i nepisano pravilo je da se u slučaju upotrebe bilo kakve sile nastoji zaštititi civile što je to više moguće.

Masakr u Račku (Kosovo) je označio prekretnicu u ratu jer je Međunarodna zajednica izgubila strpljenje s Miloševićevom agresivnom politikom i odlučila vojno intervenirati kako bi se spriječila daljnja eskalacija nasilja na Balkanu. Fond za humanitarno pravo je 2014. godine objavio poimenični popis žrtava koje su stradale od posljedica NATO bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije. Prema ovom popisu, u NATO napadima život je izgubilo ukupno 754 ljudi, i to 454 civila i 300 pripadnika oružanih snaga. Među civilima je 207 srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 civila Albanaca, 14 Romskih civila i 14 drugih nacionalnosti. Ukupno je stradalo 274 pripadnika VJ/MUP, i 26 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Samo jedan ruski masakar u Buči odnio je preko 300 života nedužnih ljudi. Nisu poginuli zato što je slučajno jedna superprecizna ruska bomba pogodila rezidencijalnu zgradu, nego su pobijeni od ruskih vojnika metkom u glavu ili tijelo. Samo zato što nizozemski plavci nisu zaštitili građane Srebrenice pala je nizozemska vlada. Prema tome, sama pomisao da bi NATO-vi vojnici bili u stanju tako nešto učiniti, kao i ruski, je van svake pameti. Naprosto naša demokracija i način kako zakonodavna, pravosudna i izvršna vlast djeluje, takvi slučajevi mogu biti samo sporadični (individualni), a ne sistematski kao kod autoratarnih režima.

Zbog toga je cijeli slobodan zapadni svijet stao u obranu male Ukrajine. Stali smo u obranu naših vlastitih vrijednosti i stali smo u obranu naše vlastite djece i njihove budućnosti. Rebound jednog zločinačkog nacističkog-staljinističkog-putinističkog režima ne nosi nam ništa dobro, niti bi na to morali okretati glavu, kao da nas se to uopće ne tiče. Možete li zamisliti da na vlast u Njemačkoj dođu neonacisti i da zatraže povratak oduzetih njemačkih teritorija na istoku?

Razaranjem i ravnanjem ukrajinskih gradova, ubijanjem i maskriranjem civila, Rusija se približava točki bez povratka. Dan kad će u pobjedi Ukrajine, na žalost, doći do nove europske “traktorijade”. Niti jedan narod ne želi živjeti u državi gdje su neki njezini pripadnici u ime nekoga luđaka izvršili strašne zločine nad civilima i zarobljenim vojnicima. Ako Ukrajina izgubi, gubimo i mi, a onda su vrata pakla tek otvorena. I zato, na žalost, ruski narod u Ukrajini platit će najveću cijenu ‘igre prijestolja’, a ne oni koji su ih gurnuli u to.

Previous articlePogledajte kako je Zhang srušio Hrgovića!
Next articleBjelica: Ne bih ja dijelio Čačiću savjete o Bočkaju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here