Home Vijesti Spremite se na raspad Rusije: Putin je slomljen, a to može biti...

Spremite se na raspad Rusije: Putin je slomljen, a to može biti početak kraja Ruske Federacije

280
0

Sve je jasnije da će Ukrajina dobiti ovaj rat i da se Kremlj suočava s povijesnom krizom povjerenja. Kako piše britanski “Telegraph”, postoji realna mogućnost da su otkrivene slabosti Vladimira Putina toliko ozbiljne da mogu biti početak kraja – ne samo njegovog režima, već i same Ruske Federacije.

Ova ogromna zemlja, koja uključuje više od 120 etničkih skupina, nalazi se na neodrživoj osnovi, piše britanski list, dodajući da bi njezin kolaps u početku mogao biti postupan, ali bi brzo mogao postati iznenadan, nasilan i nekontroliran događaj. Ako se Zapad ne pripremi za tu mogućnost, kao što se nismo pripremili za raspad Sovjetskog Saveza, to bi moglo unijeti ogromnu nestabilnost u svjetsku geopolitiku.

“Telegraf” navodi tri faktora koji bi mogli dovesti do raspada Federacije. Prvi je slom domaćeg povjerenja u rusku vojsku, koja je tradicionalno bila srž legitimiteta Kremlja. Njezino poniženje u Ukrajini sada je gotovo potpuno, a ponosna Crnomorska flota i dalje se skriva iza Krima, previše uplašena da poduzme akciju protiv zemlje koja čak nema ni mornaricu.

A ruski muškarci masovno izbjegavaju vojni rok, znajući kakva ih sudbina čeka na bojnom polju. To je potaknulo nerazmjerno novačenje etničkih manjina iz Čečenije i drugih regija na rubovima Federacije – skupina koje je najlakše koristiti kao topovsko meso – što je potaknulo nezadovoljstvo koje Moskva neće lako potisnuti.

Kad bi neki militantni Čečeni odlučili pokrenuti još jedan rat za neovisnost, gdje bi Putin pronašao vojne resurse za borbu sada kada se toliko posvetio Ukrajini? Bez sumnje će biti svjestan da bi Čečeni brzo i odlučno dobili takav rat, to bi moglo izazvati val sličnih pobuna diljem Federacije.

Drugo, šteta koju je pretrpjela ruska ekonomija previše je razorna da bi mogla podržati populaciju od 144 milijuna ljudi, piše “Telegraf”. Gubitak energetskih tržišta, koji je kompenzirao nedostatak moderne industrije u zemlji, ne može se poništiti. Europske vlade više se neće oslanjati na Sjeverni tok 1.

Rusija se također oslanjala na izvoz oružja, ali koja će zemlja sada biti zainteresirana za kupnju njene opreme ili oružja? Takva ekonomska kriza može se održavati mjesecima u lažnoj nadi da će se situacija ponovno stabilizirati – ali čak iu Rusiji izvor stoicizma ima svoje granice.

To dovodi do trećeg faktora, a to je rijetka gustoća naseljenosti. Jer, unatoč 70 puta većoj površini od, primjerice, Velike Britanije, Ruska Federacija ima samo dvostruko više stanovnika. Ovi brojevi čine građansku solidarnost teško ostvarivom u najboljim vremenima, ali sada, s glavnim gradom u slabom položaju, svaki osjećaj nacionalnog identiteta mogao bi se brzo pogoršati.

Zapadne sankcije natjerat će moskovske elite na teške ekonomske kompromise. Oni će neminovno spasiti srednju klasu u glavnom gradu, koja predstavlja neposredniju prijetnju režimu, na štetu manjinskog stanovništva u konstitutivnim pokrajinama.

Na Zapadu se već neko vrijeme spominje ideja o potrebi “dekolonizacije” Rusije. “Telegraph” piše da sada treba postaviti teška pitanja o potencijalnom kraju Ruske Federacije, kako ne bi došlo niotkuda.

Na primjer, kako bi se to odigralo u zemlji koja ima značajne zalihe nuklearnog oružja i nekoliko centara moći? Tko bi “vadio” nuklearke? Kako izbjeći curenje oružja i militanata u baltičke zemlje? Je li veliki unutarnji sukob neizbježan ili se kolaps može zadržati u političkom kontekstu?

Zajedno, te dileme predstavljaju vrlo značajan izazov za Zapad. Jedan pogrešan korak i mogli bi se suočiti s katastrofom.

“Naš neuspjeh da se pripremimo za posljednji ruski kolaps prije nekih 30 godina, i unutarnja previranja koja su uslijedila, vjerojatno su doveli do Putinova predsjednikovanja. Ne možemo riskirati da drugi put budemo nespremni”, zaključuje Telegraph.

Previous articleNevjerojatan prizor u Crnoj Gori: Medvjed zaustavio promet, a zbog onoga što je napravio gorjele su društvene mreže (VIDEO)
Next articleStrahonja: Sudac je trebao dosuditi penal za Hajduk, ali i za Istru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here