Home Vijesti Srbija potpisala deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

Srbija potpisala deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

112
0

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojilo je na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale nezakonitom i neopravdanom agresijom te izrazile predanost “suverenitetu, neovisnosti te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupili su se na forumu pod nazivom Strategija EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 točaka vezanih za svoju buduću međusobnu suradnju pod pokroviteljstvom Europske komisije, izvršnog tijela EU, no prva od točaka bila je vezana za rat u Ukrajini.

“Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)”, piše u deklaraciji.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazano načelno političko stajalište zemalja potpisnica. Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, glavnom gradu Albanije, na kojem su sudjelovali državni tajnici ministarstava vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka

Previous articleTomić: Najbitnija je pobjeda, ostalo je za zaborav!
Next articleAnketa: Velika većina Hrvata podržava ulazak Finske i Švedske u NATO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here