Home Vijesti Srpkinja ispričala svoja iskustva sa sezone u Hrvatskoj: ‘Najniža plaća iznosi 800...

Srpkinja ispričala svoja iskustva sa sezone u Hrvatskoj: ‘Najniža plaća iznosi 800 eura. Dobijete i božićnicu’

462
0

Brojni ljudi iz regije dolaze godinama odrađivati sezonu na hrvatskom Jadranu. Jedna od njih je i Dragana Bajić iz Srbije, koja je na svom YouTube profilu odlučila podijeliti svoja iskustva. Pojava celulita na nogama ide ti na živce? Srećom, pojavio se uređaj koji ga učinkovito razbija. Već za 20 dana možeš… Objasnila je kako je tri sezone odradila u Hrvatskoj, i to u Istri.

– Želim razbiti sve predrasude. Da su Hrvati ovo ili ono i da mi iz Srbije nemamo tamo što tražiti. To uopće nije tako i to uopće nije istina. U Hrvatsku se na rad ide bez ikakvih problema. Tamo imate osiguran smještaj i hranu, nekada to budu tri obroka, nekada dva, negdje i samo jedan obrok – ovisno o dogovoru. Oni već od veljače počinju raspisivati oglase, natječaje i traže radnike koji će raditi u turizmu. Kako je kazala, ode li radnik ranije, skinut će mu se određeni iznos s plaće.

– To je zato što imaju problema s radnicima, ako ih napustite ranije, skinut će vam to s plaće. Ako ostanete od početka do kraja sezone, bit ćete nagrađeni jako dobro – oni snose sve troškove dozvola, čak i puta, plus što ćete, kad dođete kući, dobiti još pred Novu godinu “božićnicu”, to je njihov običaj. Ja sam bila jako iznenađena kad sam je dobila nakon samo tri mjeseca rada u sezoni. Tamo otvarate račun u njihovoj banci, koji ne morate gasiti, već ga zamrzavate, pa tako dobijete posljednju plaću i tu “božićnicu”, a možete ih podići i u Srbiji – nastavila je Dragana. – Ove godine najniža plaća iznosila je 800 eura i najmanje jedan obrok dnevno. Zašto je to tako? Hrvatima je to premalo i ne žele raditi za taj novac – dodala je. Kazala je i kako nema rada na crno, već će svaki mjesec biti uplaćivan staž i socijalno osiguranje.

– Nemam loše iskustvo gdje god da sam radila u Hrvatskoj, sve je bilo po dogovoru. Kako vam kažu na početku, tako sve i bude. Išla sam čak i u njihov mirovinski fond u Poreču provjeriti je li sve je uplaćeno u dan. Ja stalno govorim, tko god želi negdje ići raditi, da je najbolje ići u Hrvatsku. Meni je to do sada bilo najisplativije od svega što sam radila. Prijepodne ste na poslu, a poslijepodne na godišnjem odmoru. I to može trajati mjesecima – pozitivna je Dragana. Smatra kako prepirki oko nacionalnosti nema mjesta.
– Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska – tamo su svi zajedno, rade udruženim snagama, druže se, izlaze, piju kavu, idu na plažu. Tamo je zabranjeno spominjati taj nesretni rat, zabranjeno je bilo što spominjati što se tiče nacionalnosti. Tko god krene na tu temu – dobiva otkaz momentalno. Mora se voditi računa o tome ili uopće ne ići tamo. Treba ići opušteno, raditi, zaraditi i družiti se – smatra.

Previous articleHajduk u play offu Konferencijske lige, tučnjava nakon utakmice!
Next articleHajdukovom kondicijskom treneru razbijena glava. Pogođen i team manager

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here