Home Vijesti Srpska seizmologinja: ‘Sprema se veliki potres na Balkanu’

Srpska seizmologinja: ‘Sprema se veliki potres na Balkanu’

599
0

Nekoliko potresa zatreslo je Srbiju u posljednje vrijeme. Prošle noći Lazarevac je zatresao potres magnitude 3,0 po Richteru. Četiri dana ranije treslo se i na Mokroj Gori, a u proteklih šest mjeseci zabilježeni su manji potres u Mladenovcu, Aranđelovcu, Čačku, Kruševcu, na Kopaoniku…

Seizmologinja iz Beograda Slavica Radovanović, koja već 47 godina proučava seizmološku aktivnost na ovim prostorima, kazala je za Telegraf kako nema naznaka da će se uskoro dogoditi neki razoran potres, ali napominje da se razdoblje u kojem se može očekivati neki jači i veći potres smanjilo s deset na osam godina.

”Sva ova seizmička aktivnost govori u prilog time da se priprema neki veliki potres na Balkanu, ali u južnijim dijelovima, negdje na potezu Skadar – Peć pa do Kopaonika. Na samom Kopaoniku ne mogu se očekivati potresi jer je tu seizmička aktivnost potrošena za duže vremensko razdoblje. Više govorimo o skretanju prema Jadranu i jadranskom primorju”, kazala je Radovanović.

Ona ističe da se uskoro može očekivati snažniji potres u Rumunjskoj.

”Rumunjska je nepredvidiva. Vrijeme je da se tamo dogodi jak potres, i to može biti svakog dana”, kazala je dodavši da bi se taj potres osjetio i u Beogradu te bi bio test za sve nedavno izgrađene visoke zgrade.

Seizmolog Ivan Ristić za Blic je, pak, podsjetio kako je u posljednjih stotinu godina na području Srbije bilo čak deset potresa magnitude veće od pet stupnjeva po Richteru. Uglavnom su se dogodili u proljeće i jesen, a nijedan zimi. Kao zanimljivost navodi da je epicentar svih tih potresa bio na području planine Kopaonik i u središnjoj Srbiji. Dosad najsnažniji potres u Srbiji dogodio se 24. ožujka 1922. godine s epicentrom u Lazarevcu, gdje se treslo i prošle noći.

Previous articleRijeka dovodi pravo pojačanje, stiže Španjolac koji je glasio za najboljeg veznjaka lige!
Next articlePojavile se snimke koje su svi čekali, Cro Cop sparirao sa sinom, mali je stroj, pogledajte što je napravio slavnom ocu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here