Home Vijesti Srpski mediji: Al Capone je porijeklom Riječanin!

Srpski mediji: Al Capone je porijeklom Riječanin!

2732
0

Većini danas potpuno nepoznato i krajnje fantazmagorično zvuči činjenica da su korijeni najpoznatijeg američkog mafijaša svih vremena Al Caponea u Hrvatskoj, piše srpski Kurir. U venama čovjeka koji je postao bezvremenski književni i filmski sinonim za čikaškog gangstera, makroa, uterivača dugova, reketaša, krijumčara alkohola i masovnog i iznimno brutalnog ubojicu, navodno je priličan postotak naše krvi, u čemu ima mnogo smisla. ‘Užareno lice’ svojedobno je priznao i taksist Slavko Dasović, Zagrepčanin koji je ‘kralja gangstera’ doveo na posljednje suđenje, ono za utaju poreza, nakon čega je osuđen.

Dasović je svojedobno rekao novinarima beogradskog tjednika Zoom Reporter da su često pričali o tim vožnjama koje je plaćao Alu Capone. Capone ga je pitao odakle je, a kada je Dasović odgovorio da mu je rodni grad podno Sljemena, Alfonso Gabriel ga je šokirao otkrićem da mu je majka rođena Riječanka.

Ova priča vjerojatno bi zauvijek ostala u domeni medija, da Al Caponeove veze s Rijekom nije potvrdila ni njegova praunuka Didri Marie Capone u svojoj knjizi ‘Ujak Al’. Unuka Alovog starijeg brata, rekonstruirajući svoje podrijetlo i obiteljsko stablo, utvrdila je da je njezina prabaka Tereza rođena u gradu koji se ne spominje u njezinim službenim dokumentima. U njenom krsnom listu stoji da je rođena u Angriji, gradu u Kampaniji u južnoj Italiji, no obitelj ga je rekonstruirala kao krivotvorinu nakon što je Al Capone neko vrijeme držao njezinu majku u tajnosti 1924. godine, nakon smrti njezina brata Franka u mafijaškog obračuna u kući u Rijeci.

Stariji Riječani ovu kuću i danas zovu Villa Capone, u međuvremenu je postala državna rezidencija, a kasnije su popisom uzvanika nastojali sačuvati ne tako poznat ugled. Naime, u njoj je nekada počivao moćni vrhovni vođa jugoslavenske Udbe Aleksandar Ranković. U neovisnoj Hrvatskoj ovdje je godinama inkognito živjela obitelj Tuđman, zatim aktualni predsjednik Zoran Milanović dok je bio premijer, a nakon njega premijer Tihomir Orešković poznatiji kao ‘Građevina’… Ovo je prilično veličanstven kompleks u Opatijskoj ulica 3, s privatnim lukom i zidovima koji ga čine nedostupnim očima javnosti. Ono što je nekada činilo Al Caponea vrlo poželjnim, čini se da obožavaju mnogi naši moderni demokrati.

Neki hrvatski mediji svojedobno su pokušali rekonstruirati umiješanost Al Caponea u izgradnju Riječkog nebodera na kraju Korza. Zgradu je 1939. godine sagradio Marco Arbori, povratnik iz Amerike koji se vratio u Italiju u Mussolinijevo vrijeme, nakon što je prethodno navodno bio Caponeov knjigovođa u Sjedinjenim Državama. Tvrdilo se i da je najpoznatiji riječki neboder izgrađen novcem Al Caponea od šverca alkohola u doba prohibicije, no točni dokazi nisu pronađeni.

Previous articleINTERVJU ‘5 PITANJA’: BOLJE DA SLIKARI POSTANU AUTOLAKIRERI, A PISCI DIZAJNERI PLAKATA, Marijan Grakalić, pisac, govori o realnom stanju kulture u državi
Next articleSudar Bmw-a i Lagune na Pećinama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here