Home Mozaik Stjuardesa nehotično pritisnula gumb u avionu i prouzročila gubitak visine

Stjuardesa nehotično pritisnula gumb u avionu i prouzročila gubitak visine

174
0
pexels oleksandr p 1004584

Stjuardesa zrakoplovne kompanije nenamjerno je pritisnula gumb na pilotskom sjedalu dok je posluživala obrok u kabini

Nagli gubitak visine koji je prošlog ponedjeljka izazvao teror u Boeingu 787 Dreamlinera Latam Airlinesa koji je letio iz Sydneya za Auckland uzrokovan je stjuardesinim nenamjernim pritiskivanjem gumba. Čini se nevjerojatno, ali ovo je Wall Street Journal rekonstruirao na temelju američkih izvora.

Nenamjerno je pritisnula gumb

Stjuardesa u zrakoplovnoj kompaniji nenamjerno je pritisnula prekidač na pilotskom sjedalu dok je posluživala obrok u kabini. Tako je aktivirala motoriziranu funkciju koja je gurnula sjedalo i pilota uz jaram aviona te uzrokovala naglo spuštanje glave trupa 787 Dreamliner. Prekidač, koji se nalazi na stražnjoj strani sjedala, obično je zaštićen i ne bi se trebao koristiti dok pilot sjedi. Ovaj uređaj je prisutan u 375 zrakoplova.

Zašto se sjedala pomiču

Sjedala u kokpitu Dreamliner dizajnirana su za pomicanje, omogućujući pilotima da lakše upravljaju kontrolama u tako skučenom okruženju. Piloti su izvijestili da se sjedala s električnim pogonom inače sporo pomiču.

“Razmislite o sjedalima u vašem automobilu: ako se odjednom počnu sama pomicati zbog zaglavljenog prekidača, što biste učinili?”  objasnio je John Cox, konzultant za sigurnost u zrakoplovstvu, za Wall Street Journal.

“Nikada prije nisam čuo za ovakav slučaj,” dodao je. “Ali ako Boeing može dokazati da je prekidač zapeo, onda je moguće da se sjedalo potpuno pomaknulo prema naprijed.”

Boeingova bilješka

Boeing je u četvrtak poslao dopis operaterima mlažnjaka 787, preporučujući im da pregledaju sjedala u kokpitu zbog otpuštenih presvlaka i dajući im upute kako isključiti napajanje motora pilotskog sjedala ako je to potrebno. Boeing je rekao da razmatra ažuriranje priručnika letačke posade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here