Home Mozaik Što se krije iza laži? Ovo su najčešće izrečene neistine

Što se krije iza laži? Ovo su najčešće izrečene neistine

226
0
pexels anete lusina 5723266
pexels anete lusina 5723266

Jedna od najčešćih laži? Često se izgovara, a da toga nismo ni svjesni, pred onima koji nas pozdravljaju uzvikom “Bok, kako ste?”: “Sve je u redu, hvala”. Može se dogoditi da proživljavate probleme i bolne faze života, ali ono što dajete drugome automatski je odgovor, na više ili manje svjestan način, a da pozdrav ne koristite kao poticaj da se eksponirate i stvarno progovorite o sebi.

Podaci istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji pokazuju da smo u prosjeku skloni lagati barem jednom dnevno. “Dolazim za pet minuta”: dignite ruku ako ovu rečenicu nikada niste uvjerljivo izgovorili. Od “Nazvat ću te” do ekvivalenta “Vidimo se uskoro”, koji izražavaju želju da se obvežemo, a da to zapravo i ne učinimo, shvaćamo da vrijeme zapravo posvećeno odnosima sve više blijedi, potisnuto našom svakodnevnicom.

Bijele laži

‘Bijele laži’ su svakodnevica i često se koriste za prekid razgovora bez davanja previše objašnjenja. Među najčešćima nalazimo klasičnu “Ne mogu danas” koja u korijenu guši svaki pokušaj osude. “Tijekom tog razdoblja imao sam puno obveza”: koliko je istine u ovoj misli?

Prema Belli DePaulo, profesorici psihologije na Kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari, ono što leži iza laži, više nego želja da ne povrijedite druge, jest strah od gubitka društvenog prihvaćanja. “Sviđa mi se!” uzviknemo smiješeći se, misleći sasvim suprotno. Laganje nas štiti, izbjegava sukobe, a u nekim smo slučajevima čak i potaknuti na to.

Iz pristojnosti kažemo “slušam te”, čak i kada to uopće nije slučaj. “Oprosti, moram ići”: stvarno? Ne, kažemo to samo zato što bi bilo predugo i zamorno objašnjavati da nam se zapravo ne da, da je sada ono što želimo nešto drugo.

“Bio je veliki promet” uz “telefon se ugasio” jedan su od najčešćih izgovora. Znamo da kad smo suočeni s uzrocima izvan naše volje, vrlo malo možemo učiniti, ne možemo se boriti protiv cijelog svijeta. No, poanta je upravo u ovome: što zapravo želimo? Clancy Martin, autor knjige Ljubav i laži, kaže da je bio prevarant, i u ljubavi i na poslu. U svojoj knjizi objašnjava da kada nekome lažemo, stvaramo projekciju sebe u umu druge osobe, to je mehanizam poznat na psihološkoj razini.

Mi želimo vjerovati, ona druga strana također. Zato su laži uspješne. Ipak, budite oprezni. Laganje je privlačno jer nam naizgled omogućuje rješavanje sukoba, ali odvraća pozornost od onog glasa u nama koji zna što zapravo želimo. Naučiti izraziti svoju volju i reći ‘ne’ u određenim slučajevima, jedina je istina koja je važna: izazov za nas same.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here