Home Vijesti Stožer priprema masovno kažnjavanje kršitelja mjera!

Stožer priprema masovno kažnjavanje kršitelja mjera!

1395
0

Stožer priprema novi plan borbe s koronavirusom koji bi trebao spriječiti stroge mjere u cijeloj zemlji.

Epidemiološka situacija se u Hrvatskoj pogoršala, a posljednja dva dana je broj novozaraženih znatno iznad tisuću. Kako je Stožer rekao na jučerašnjoj presici, rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom iznosi gotovo 50 posto u odnosu na prošli tjedan.

Zbog velikog rasta, kao i zbog toga što se u naredno vrijeme teško može očekivati pad broja novih slučajeva, a s velikim brojem dolazi i sve veći broj hospitaliziranih, što će u izvjesnoj mjeri opteretiti zdravstveni sustav, u javnosti se počelo nagađati o novim strožim mjerama, pa čak i o novom lockdownu. No, kako je portal Index u četvrtak doznao, lockdowna uoči Uskrsa, a sasvim izgledno i kasnije, neće biti.

Umjesto toga Stožer uvodi, ili možda bolje reći, pojačava model mjera po županijama. Kako doznajemo, sada će ga proširiti i na kažnjavanje.

U Stožeru smatraju kako županijski stožeri moraju preuzeti znatno veću odgovornost, ne samo za donošenje pravodobnih i konkretnih mjera na svom području, nego i za provođenje mjera.

Nacionalni stožer, govore dobro upućeni izvori, počeo je poduzimati upravo aktivnosti koje bi trebale dovesti do puno većeg angažmana lokalnih stožera u kažnjavanju onih koji se ne drže mjera. To se u prvoj mjeri odnosi na vlasnike raznih objekata, od kafića i restorana do trgovina, teretana i drugih koji prema odlukama Stožera moraju provoditi mjere u svojim objektima, ali i na građane, prvenstveno kad je riječ o nenošenju ili neispravnom nošenju maski, ali i u slučajevima nedopuštenih privatnih okupljanja.

“Bez lokalnih stožera se ne možemo boriti s ovom pandemijom. Ovo nije nikakvo prebacivanje odgovornosti, nego jedini način da ne uvodimo strože mjere u cijeloj zemlji jer nema smisla da se zatvara Slavoniju ako je tamo situacija dobra, dok je u nekim primorskim županijama vrlo loša”, govori Indexov izvor blizak Stožeru.

Županijskim stožerima Nacionalni će stožer dati upute za postupanje.

“Svi na lokalnoj razini moraju postati svjesni da će ih zemlje procjenjivati po epidemiološkoj situaciji. Vidjeli smo prošle godine kako je to kad Njemačka neku županiju stavi u crveno, što znači da svi koji dođu, kad se vrate kući moraju u dvotjednu samoizolaciju. Pamtimo dobro slike turista kako napuštaju te županije, a ova bi turistička sezona mogla biti još izazovnija. Sada još imamo vremena da to spriječimo. Neke županije sada ne stoje dobro i nastojat ćemo preko njihovih stožera to promijeniti. Aktivirat ćemo i turističke zajednice u tom smislu”, govori Indexov izvor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here