Home Biznis Strani mediji: U drugom krugu ‘uljuđeni gospodin’ protiv Al Caponea!

Strani mediji: U drugom krugu ‘uljuđeni gospodin’ protiv Al Caponea!

140
2

Unatoč velikoj prednosti u prvom krugu predsjedničkih izbora, nije sigurno da će Ivo Josipović pobijediti u utrci s popularnim Milanom Bandićem – zaključak je gotovo svih svjetskih medija koji su pratili hrvatske predsjedničke izbore. SDP-ova kandidata Ivu Josipovića, strani mediji opisuju kao pridošlicu u politici, opoziciju, profesora prava i skladatelja dok je Bandić opisan kao gradonačelnik Zagreba i Josipovićev nekadašnji stranački kolega.

Reuters, BBC i Euronews navode kako Josipović, unatoč velikoj, no nedovoljnoj prednosti jer nije osvojio 50 posto glasova, ipak ulazi u drugi krug s Bandićem te će Hrvati 10. siječnja odabrati svog novog predsjednika.

Mediji su istaknuli ‘borbu protiv korupcije’ kod Josipovića kao sredstvo privlačenje glasača dok je Bandić više orijentiran na hvaljenje postignućima u Zagrebu te spremnosti da ‘radi kao konj za Hrvatsku’.

Kao najveći problem Ive Josipovića, strani mediji, vide manjkavost karizme potrebe za obavljanje funkcije predsjednika te isto tako ističu kako će Bandić u drugom krugu sigurno dobiti potporu dijela HDZ-ovih i glasača iz Bosne i Hercegovine.

Reuters navodi kako je hrvatskim glasačima dosta svakodnevnih problema poput nezaposlenosti, ekonomske krize, korupcije te brojnih drugih. U tome vide i razlog neuspjeha HDZ-ova predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga.

‘Ljubljansko delo’ izbor Josipovića vidi kao dobru stvar za Hrvatsku jer će onda HDZ morati uspostaviti odnose s novim ‘stabilnim i legalističkim ‘ predsjednikom čiji je način vladanja još uvijek nepoznat.

Drugi slovenski medij, Žurnal 24, piše kako smo izabrali dva sasvim različita kandidata, mirnog Ivu Josipovića i Milana ‘Al Capone’ Bandića. S njime se slaže i list ‘Dnevnik’ koji laganu prednost u drugom krugu daje ‘uglednom profesoru prava i skladatelju’, a Bandića opisuje kao ‘populista za kojim se vuče rep afera’.

Bosanski mediji su se najviše pozabavili slabim odazivom birača te porazom ‘kandidata desnice’. ‘Dnevni avaz’ prenosi navodnu poruku Andrije Hebranga koji ističe kako je nesloga na desnici zaslužna za njegov poraz. I ‘Dnevni list’ iz Mostara navodi kako bi taj poraz mogao biti dobro mjerilo premijerki Jadranki Kosor za buduće ‘uređivanje’ stranke.

Previous articleNovogodišnji program Kluba Palach
Next articleFOTO: Finalni dan Galerije Garaže Rijeka

2 COMMENTS

  1. Pobjediti će Josipović.Uljuđeni gospodin kojeg podržava Savo Štrbac i Veritas.Također i moralne vertikale kao narkomani, alkoholičari,neuspješne samouboice i ostali koji mu pomažu u kampanji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here